Laden Evenementen

Event Navigation

Expositie: Mental!

augustus 30 @ 17:00 - oktober 19 @ 17:00

MENTAL! is een expositie van gastcurator Raul Balai. In MENTAL! wordt muziek en clip-cultuur als prisma gebruikt om te laten zien hoe mental slavery en vooral het verzet daartegen een rol speelt in het werk van diverse beeldend kunstenaars.

Mental slavery kent vele niveaus en vormen die over het algemeen hun oorsprong vinden in het westers-kolonialisme en de daarbij behorende slavernij. Deze systemen vormen o.a. de basis voor hoe onze economie georganiseerd is, hoe maatschappelijke klassen zich tot elkaar verhouden, hoe we omgaan met sekseverschillen en gender, heersende schoonheidsidealen en zijn de geboortekamer van de huidige concepten van ras en racisme.

Mental slavery zorgt voor een vorm van het Stockholm Syndrome; het gaan houden van degene, of in dit geval datgene, van wat je gegijzeld houdt. Waarom reproduceert een muzikant in zijn clips seksistische beelden van (zwarte) vrouwen, terwijl hij wil dat zijn dochter veilig en zonder belemmeringen opgroeit? Hoe verhouden het belang van zwarte of niet-witte kunstenaars, en hun onderwerpen, zich tot het racisme, exotisme en tokenisme in de veelal witte kunstwereld en haar discours?

De (pop) muziek word internationaal al decennia lang gedomineerd door zwarte muziek. De laatste jaren domineren binnen de Nederlandstalige context zowel de artiesten als de muziekstromingen uit de Afrikaanse diaspora de hitlijsten. Wat zegt dit over de culturele staat van Nederland en haar toekomst? Hoe verhoudt dit zich tot ontwikkelingen binnen de beeldende kunst?

Opening: vrijdag 30 augustus  om 17 uur
Te zien t/m 19 oktober