Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Event Navigation

OnthullingTrilogy of Trinity: Tirzo Martha

9 september 2017

Op het CBK Kunstplein staat het beeld Trilogy of Trinity van de Curaçaose beeldend kunstenaar Tirzo Martha (1965, Curaçao). Dit werk maakte hij in opdracht van CBK Zuidoost voor de opdracht Transit. Martha is een kunstenaar met een boodschap. Gemeenschapsgevoel en sociaal engagement zijn twee kernwaarden in het oeuvre van Tirzo Martha. Met zijn werk verschaft Tirzo Martha inzicht op de bonte en tegenstrijdige elementen van de Caribische maatschappij.

Meer werk van Tirzo Martha is momenteel te zien in het Haags Historisch Museum Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof, een installatie waarin hij zijn persoonlijke interpretatie geeft van het verhaal van Cupido en Sideron en No Excuses! in Museum Beelden aan Zee.

Over Tirzo Martha

Tirzo Martha is een Antilliaanse kunstenaar die politiek en maatschappelijk geladen beelden, grote installaties, video’s en performances maakt. Hij wil inzicht bieden in al de verschillende elementen die samen de complexe structuur vormen die we de Caraïbische maatschappij noemen.

Zijn opleiding begon op Curaçao bij de lokale Academia di Arte Korsou in 1985. Hier kreeg hij een beurs om te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij studeerde hier Fashion design, waar hij uitzonderlijk goed in was. In 1989 (tot 1991) was Martha geselecteerd om zijn opleiding te vervolgen aan de Frans Molenaar Fashion School. Uiteindelijk in 1991/1992 besloot hij zijn leven om te gooien en terug te keren naar zijn geboorte eiland Curaçao. Hier ontwikkelde hij zich tot een sociaal betrokken kunstenaar.

Zijn werk gaat over de geschiedenis van de slavernij, het toerisme en politieke corruptie, maar ook over de dagelijkse gewoontes en leefomstandigheden van de eilandbewoners. In 2006 was hij mede-oprichter van Instituto Buena Bista – Curaçao Center for Contemporary Art. Zijn werk was te zien in de VS, Nederland, Duitsland, Portugal, Curacao, Martinique, Santo Domingo en Cuba.