Kinderen leren kijken naar kunst

Praten over kunst, zelf kunst ervaren en maken hoort daarbij. Onze kunstuitleencollectie en tentoonstellingen zijn daartoe onderwijsmiddelen. Samen met scholen ontwikkelt CBK Zuidoost lesaanbod op maat, afgestemd op specifieke onderwijsprogramma’s en interesses van leerlingen. Zowel binnenschools als buitenschools. Voor meer informatie over samenwerking met CBK Zuidoost, mail naar Delano MacAndrew: d.macandrew@cbkzuidoost.nl.

Werkplaats CBK Zuidoost

Sinds 2015 heeft CBK Zuidoost een extra ruimte beschikbaar: een eigen werkplaats voor educatieprojecten, kunstenaarsprojecten en  workshops voor volwassen. Het Kinderatelier Zuidoost is hier ook gevestigd met diverse workshops voor kinderen als ook het project De Nachtegaal dat workshops verzorgt voor jongeren. Onder begeleiding van een kunstenaar kunnen kinderen hier naar hartenlust hun eigen kunstwerken maken.

Adres: Heesterveld 35a, 1102SB Amsterdam

Nieuws

Groeistad

Het Stadsarchief Amsterdam lanceerde op woensdag 30 mei de website ‘Groeistad’. Een digitaal onderwijs programma over erfgoed. Het was mooi om te zien hoe de aanwezige basisschool leerlingen er meteen handig mee omgingen. CBK Zuidoost is één van de inhoudelijke partners die heeft mee ontwikkeld; naast onder meer het Stadsarchief Amsterdam, Arcam en het Amsterdam Museum. Onze stafmedewerker Delano Mac Andrew en vrijwilliger Marie-Claire Fakkel verzordgden de afgelopen zes maanden de selectie voor de buitenkunstwerken op deze interactieve kaart van Amsterdam.

Neem eens een kijkje en laat je verbazen: zeker als je in het onderwijs werkt: www.groeistad.nl

Wat is Groeistad en hoe werkt het?
Groeistad is een nieuw digitaal onderwijsprogramma voor kinderen uit het basisonderwijs in Amsterdam. Met Groeistad verkennen de leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 hun eigen omgeving en ontdekken zij welke bijzondere plekken in hun eigen stad of wijk te vinden zijn.  Basis van het nieuwe programma is een digitale kaart van de stad gevuld met informatie over monumenten, architectuur, archeologische vondsten, kunst en buurtverhalen uit en over de buurt. Groeistad is zowel binnen te gebruiken, in de klas, maar óók buiten, te voet. Leerlingen leren met Groeistad een plattegrond lezen, informatie over de omgeving op te zoeken en te deze juist te interpreteren.

Met Groeistad kunnen de leerlingen aan de slag met bepaalde thema’s, of vooral de nadruk leggen op bijvoorbeeld archeologie of kunst in de wijk. Bijzonder is dat je ook historische kaarten van Amsterdam zichtbaar kunt maken door de huidige plattegrond, zo kunnen leerlingen zien hoe de stad er vroeger uit zag en hoe zij in de loop der tijd is ontwikkeld. Echt uniek aan Groeistad is dat het kan blijven groeien; naast de vele voorbeeldlessen kunnen scholen ook juist eigen foto’s, routes of verhalen toevoegen én deze delen met andere gebruikers.

Groeistad is een product van Sprekend Amsterdam. Sprekend Amsterdam is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Amsterdam, het Amsterdam Museum, Monumenten en Archeologie en het Stadsarchief Amsterdam. Spreken Amsterdam is hèt loket voor erfgoededucatie voor alle scholen in Amsterdam en omgeving. Groeistad is ontwikkeld in samenwerking  met CBK Zuidoost.

Wereldmakers

Op woensdag 6 juni 2018 is er een theatervoorstelling op het podium van het Bijlmer Parktheater!

Kinderen uit groep 5, 6,7 en 8 kunnen ook mee doen aan het project Wereldmakers. Zij gaan dan met een kunstdocent aan de slag met het maken decorstukken voor de voorstelling in het Bijlmer Parktheater. Het thema is feest, omdat de Bijlmer immers 50 jaar bestaat. Op maandag, woensdag- of donderdagmiddag werk je met een kunstjuf of meester en timmer, teken of schilder je jouw decorstuk. Leerlingen kunnen nog instromen in april en mei, De kosten hiervoor zijn €50,-. Voor kinderen met een Stadspas is deelname gratis. Meer informatie bij Delano Mac Andrew: d.macandrew@cbkzuidoost.nl.

Op woensdag 6 juni 2018 is er een theatervoorstelling op het podium van het Bijlmer Parktheater!

In de aanloop naar de voorstelling, werkt een deel van de leerlingen met beeldend kunstenaars aan de rekwisieten en andere attributen, terwijl het andere deel met theaterdocenten aan de slag gaat. Alle wereldmakers komen tijdens de voorstelling op het podium te staan!

Lessen en lesdagen
De leerlingen hebben dit schooljaar steeds 1 middag in de week les.
Tijd: 16.00 – 17.00 uur in de werkplaats van CBK Zuidoost (Heesterveld 35a).
Periode: september 2017 t/m juni 2018.
Lesdagen: maandag, woensdag en donderdag.

  • Maandag met juf Noemi Beyer – 16 tot 17 uur
  • Woensdag met meester Bert Jacobs – 16 tot 17 uur
  • Donderdag met meester Brian Coutinho – 16 tot 17 uur

Kosten: €50,-
Stadspas: GRATIS
Locatie: Kinderatelier Zuidoost, Heesterveld 35A, Amsterdam


Start project Wereldmakers
In 2017 startte CBK Zuidoost samen met het Bijlmer Parktheater met een mooi project genaamd.  ‘Wereldmakers’ is een naschools multidisciplinair project voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van basisscholen in Amsterdam Zuidoost. Dit project wordt door de gemeente Amsterdam gesubsidieerd.

Lespakketten

Lespakket Vandaag schijnt de zon…

CBK Zuidoost  biedt basisscholen dit lespakket over schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsheld Anton de Kom (1898- 1945) aan.

Het lespakket ‘Vandaag schijnt de zon…’ is tot stand gekomen in opdracht van Stadsdeel Zuidoost Amsterdam, het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee, Aspha Bijnaar), Ida Does Productions en  Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost (Annet Zondervan).
Meer informatie: mail naar Delano Mac Andrew.

In het krijt staan: Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

In samenwerking met Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost heeft Centrum Beeldende Kunst Zuidoost het lespakket  In het krijt staan: Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Dit is een lespakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Het lespakket gaat over verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij bewust gekozen is voor een interculturele invalshoek. Het lespakket heeft als doel de huidige veelkleurige jonge generatie te betrekken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het krijt staan maakt duidelijk dat naast Hollandse verzetshelden ook mensen uit de Oost (Indonesië) en de West (Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen) hun leven hebben gegeven hebben voor de vrijheid van Nederland. Bij het digitale lespakket hoort een poster dat in de klas kan worden opgehangen en een animatiefilm.

Download hier het lespakket

Bekijk hier de animatiefilm
Deze animatiefilm is gemaakt door Alex Ivanov + team van Slon Film.

Basispakket Zuidoost Beeldend; wereldstad – wereldkunst

Dit jaar heeft CBK Zuidoost een cursorisch programma ontwikkeld als binnenschoolse activiteit voor het basisonderwijs. Met dit pakket reageert CBK Zuidoost op het Basispakket Educatie Beeldend opgesteld door Mocca Amsterdam. Kosten van één module uit het Basispakket zijn: €75,- uitgaande dat de school zelf een kunstenaars /vakdocent heeft die het uitvoert of € 350,- uitgaande van een in te huren vakdocent die CBK Zuidoost regelt. Het pakket is per direct af te nemen bij CBK Zuidoost. Meer informatie: mail naar Delano Mac Andrew.

Onderwijsprojecten

Beelden in de binnentuin
Met dit project maken maken leerlingen van een middelbare school kennis met het curatorschap. Ze stellen criteria op voor het kiezen van een kunstwerk en gaan op atelierbezoek bij kunstenaars. Uiteindelijk maken ze een keuze voor een kunstenaar en zijn/haar werk voor onze binnentuin.

Mijn Kunst op Straat 2017

Onderwijspartners

Excellius Scholen Gemeenschap Reigersbos
CBK Zuidoost is partner voor Scholen Gemeenschap Reigersbos bij het ontwikkelen van een op maat curriculum. Dit curriculum is voor Excellius, een VWO voor toptalenten.

Open Schoolgemeenschap Bijlmer
Met Open Schoolgemeenschap Bijlmer werkt CBK Zuidoost intensief samen. Voor onze tentoonstellingen organiseert/verzorgt CBK Zuidoost rondleidingen en opdrachten voor alle eerste- en tweede klassen.

Impressie