Kunstcafé: De realiteit van de autonome kunstpraktijk
Tegen de achtergrond van de tentoonstelling The Autonomous Art Practice & The Dream gaat curator/onderzoeker Ilga Minjon in gesprek met postconceptuele kunstenaar/activist Alina Lupu en redacteur/producent Agata Bar over de realiteit van de autonome kunstpraktijk. Taal: Engels
Een kunstpraktijk die zich naar hartenlust ontwikkelt? In deze economie? Wie werkt als kunstenaar ontkomt niet aan de realiteit van tegenstrijdigheden. Als je al een atelier kan vinden, is het maar de vraag hoeveel tijd je er kan doorbrengen naast je drie bijbanen. En kom je wel in die institutionele tentoonstelling als je je uitspreekt tegen de genocide in Gaza?
Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan!
Zaterdag 21 juni, CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120
3.45 – 4.00 pm: Deuren open
4.15 – 6.00 pm: Start Talk



Over het panel
Ilga Minjon (hen/hun) is curator, onderzoeker en docent, gevestigd in Amsterdam. In nauwe samenwerking met kunstenaars van verschillende disciplines streeft hen ernaar om toekomstbeelden te verweven vanuit dekoloniale en feministische herschrijvingen van verbondenheid in kunst, technologie en geluid.
Hen is lid van het Stadscuratorium Amsterdam, een stadsbrede adviescommissie voor kunst in de openbare ruimte. Als docent aan de Design Academy Eindhoven geeft hen Contextual Studies en design research. Ilga heeft veelvuldig experimentele programma’s, tentoonstellingen, symposia en internationale residency-uitwisselingen gecureerd, bij Impakt [Centrum voor Mediacultuur], FLAT Station/BijlmAIR, Amsterdam Zuidoost en Stroom Den Haag. Andere activiteiten draaien om experimentatie met audio/radio en uitwisselingen rond pedagogiek van collectiviteit.
Ilga maakt deel uit van Reading Vigil for Palestine, een collectief dat sinds november 2023 dagelijks een uur samenkomt op de Dam om in de openbare ruimte over Palestina te lezen, tot een permanent staakt-het-vuren.
Alina Lupu is een in Roemenië geboren, en in Nederland wonende postconceptuele kunstenaar, schrijver, fotograaf en activist. Haar werk onderzoekt de rol van beelden en performatieve acties in het bevorderen van solidariteit en verzet tegen kapitalistische hegemonie en precariteit. Ze bekijkt protest vanuit een breed perspectief, zorgt voor burgerlijke ongehoorzaamheid, petities, debatten en antikapitalistische zorgstructuren, en werkt in haar praktijk aan het herinterpreteren van instituties.
Agata Bar is een in Polen geboren en in Amsterdam wonende redacteur, publicatieproducent en cultureel werker met een focus op fotografie, hedendaagse kunst en cultuur.
Agata maakte deel uit van de organisatie- en productieteams van Photomonth in Krakau en Unseen Amsterdam, en was eerder verantwoordelijk voor de productie en wereldwijde distributie van Foam Magazine. De afgelopen jaren werkte ze bij Noor Images als Editorial Director, waar ze visuele storytellingstrategieën vormgaf en diverse redactionele projecten beheerde. Ze was ook verantwoordelijk voor de coördinatie van publicaties voor de Manifesta Biënnale, waardoor haar betrokkenheid bij kritische en interdisciplinaire kunstdiscoursen verder werd verdiept.
In 2022, als reactie op de Russische inval in Oekraïne, was Agata medeoprichter van het publicatie-initiatief Growing Pains. Naast haar freelancepraktijk werkt ze ook bij het Sandberg Instituut in Amsterdam.