#AGFAG

juli 3, 2016 4:13 pm

Vanaf 8 juli is in de Schuttersgalerij #agfag te zien. #agfag is een multidisciplinair kunstproject van kunstenaar JLDianthus. Het project is onderdeel van de samenwerking tussen CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum.

De naam van het project is afgeleid van de term ‘Faghag’, dat een bijnaam is voor vrouwen die zich omringen door homo- en biseksuele mannen.
# is een verbinding; vaak meerdere letters die o.a. aangeeft binnen welke context iets gezien moet worden. Samen met andere kunstenaars deed JLDianthus voor dit project onderzoek naar gender, identiteit, seksualiteit en het lichaam, toegespitst op hoe de kunstenaar zich verhoudt tot de LHBT (lesbisch, homo-, bi- en transgender) gemeenschap in de Amsterdamse beeldende kunst. De verschillende perspectieven die belicht worden, dragen bij aan de discussie ‘Queering the Collection’, over hoe publieke archieven en musea zich kunnen verhouden tot het LHBT-erfgoed.JLDianthus_ persfoto 2

Voor de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum maakt JLDianthus drie nieuwe portretten. Een daarvan is geïnspireerd door het schilderij van de intocht van Lodewijk Napoleon in Amsterdam (1800) uit de collectie van het Amsterdam Museum. De andere twee zijn geïnspireerd op ‘Burgers aan de Macht’, een wand in het Amsterdam Museum met portretten van belangrijke regenten en regentessen. Ook is er Queering the museum; ode aan de gender diversiteit in den Kunsten. O.a. een gouden ketting; een geur; een Japon; 2 performances en 2 kostuums.

JLDianthus (zelf genderfluid) werkt binnen #ag Fag o.a. samen met kunstenaars, choreografen en modeontwerpers: Eldee, Tomislav Feller, Brenda de Vries, Nikola Knezevic , Rachid Assoui, Luxi Gold, Red Vaughan Tremmel, Richard John Jones, Maria Metsalu.

Met speciale dank aan: Tom T. Smit, Anja Masling, Goran Kusić, Nadine van Vliet, Federico Campanale, Renske de Jong, Kevin Schram, Roxy van der Veen, Hairstudio George, Rijksmuseum Amsterdam, Cromhouthuis, Gerritsen Theater Kostuums, Fotolab Kiekie, Wini Vintage.

Fotoserie:
Hair and Make up:  Annemiek Bohnenn
Centaur Hooves: Lucienne Venner
Hairstudio George
Sieraden: Wini Vintage
Fotolab Kiekie
Gerritsen Theater Kostuums
Rijksmuseum Amsterdam
Persfoto: Tom T. Smit

Tags : , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.