Dragon DJ nieuw beeld in binnentuin CBKZO

september 21, 2014 2:15 pm

Het beeld Dragon DJ van kunstenaar en sinds kort de eerste stadstekenaar van Amsterdam, Hamid el Kanbouhi is verhuisd. De hele zomer was het beeld te bewonderen op de meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. Met het metershoge beeld verbeeldt Hamid El Kanbouhi religie: “ik maak het liefste een complex beeld, zo complex als religie zelf.”  Mocht je het beeld nog niet in het echt gezien hebben, kom hem dan bekijken in onze binnentuin.
IMG-20141001-WA0002(2)
(Links Hamid el Kanbouhi)

‘Hoe ziet religie eruit als het een mens zou zijn ?’ Deze vraag was het uitgangspunt in dit werk van Hamid El Kanbouhi. Het ruim vier meter hoge beeld is in Marokko gemaakt. El Kanbouhi beoogt met het samengestelde beeld de complexiteit van religie weer te geven. Aanleiding voor het beeld was de tentoonstelling ‘Bezield’ dat in mei CBK Zuidoost te zien was.

Over Hamid El Kanbouhi
Hamid El Kanbouhi (Larache, Marokko,1976) woont en werkt in Amsterdam. Hij genoot zijn opleiding aan de Rietveldacademie en het Sandberg Instituut en sloot in 2011 zijn residency af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Daarnaast maakt hij tekeningen over religie, dood en rituelen. Tekenen vormt de basis voor het werk van El Kanbouhi, ongeacht of hij een metershoog beeld maakt of een schildering. Hij is voor het komend jaar ook de eerste stadstekenaar van Amsterdam. De commissie die hem hiervoor benoemde had het ook over zijn vermogen om zich met een nieuwsgierige blik te verwonderen over het leven in de stad en de haar bewoners en bezoekers.

Dat zie je ook terug in het creatieve proces bij het maken van het beeld. In Larache sprak hij met de bewoners uit zijn geboortestad over godsdienst en welke beelden mensen zich daarbij voorstellen. El Kanbouhi zei hierover: “Het lijkt alsof ik de stad voor het eerst zie. (…) Mijn generatie is de laatste die de drie geloven (red. Christendom, Jodendom en Islam) heeft meegemaakt. De mensen zijn vertrokken maar hun vingerafdruk is overal te zien (..).”

Samenwerking met het Amsterdam Museum
Aanleiding voor het beeld van Hamid El Kanbouhi is de samenwerking tussen het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost, die in 2013 is gestart. Doel van deze samenwerking is het ontsluiten van erfgoed van de stad Amsterdam door actuele kunst met een interculturele invalshoek. Het beeld is onderdeel van ‘De Gelovige Stad’, een online platform omtrent religie en geloofsbeleving in Amsterdam.

Tags : , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.