40.000 lege AA batterijen voor wereldbol

december 5, 2015 9:30 am

Ooit gehoord van STIBAT? Voor het project ‘Waste Ligths, Waste World’ van Urban Waste Collective startte CBK Zuidoost een succesvolle batterijen inzamelactie bij bewoners en vrienden. Maar 40.000 batterijen is echt heel veel. Daarom, na wat bellen, kwamen we via het Afval Energie Bedrijf Amsterdam terecht bij STIBAT; jawel Stichting Batterijen. Deze organisatie regelt de recycling van alle lege batterijen uit heel Nederland. Men was zeer enthousiast over dit kunstproject en wilde graag bijdragen. Op donderdag 3 december was het zover: een medewerker van STIBAT bracht de o zo gewenste 40.000 stuks; materiaalsponsoring. Gelukkig haalt men ze na afloop ook weer op. En ook jouw lege batterijen zijn nog steeds welkom, dus blijf ze inleveren!
Nu nog ‘even’ die 40.000 batterijen plaatsen in het bijbehorende trafohuisje en de wereldbol zal schijnen als nooit tevoren. Misschien dit weekend tijdens onze Pop Up Kunst Kerst Markt al. Kom je kijken?

StibatHet project Waste Lights, Waste World
De lichtjes komen voort uit reststroom van lege AA-batterijen. Met Waste Lights, Waste World wil de Urban Waste Collective  bewustwording creëren voor problemen als afvaloverschot en milieuproblematiek.

Het Urban Waste Collective heeft samen met deelnemers van het Werk & Re-integratiebedrijf Amsterdam gewerkt aan een gigantische wereldbol van afvalblikjes. In de wereldbol worden 10.000 lichtjes verlicht met behulp van ‘lege’ batterijen. Het kunstwerk blijft 3 maanden staan.

Locatie:
CBK Zuidoost (op het plein voor)
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam

Amsterdam Light Festival
De wereldbol op de Plantage Muidergracht, dichtbij Artis. Vorig jaar nog te zien op het Amsterdam Light Festival en vanaf 11 november tijdens Sint Maarten ook in Zuidoost. Hij is 4,5 meter hoog, gemaakt van 10.000 ledlampen en 10.000 bier- en frisdrankblikjes. Het initiatief kwam van het Urban Waste Collective, die hem maakten met deelnemers van  Werk- en Re-intergratiebedrijf in Amsterdam Zuidoost. Een mooi, interactief community art project, waar bezoekers ook konden bijdragen door het inleveren van “lege” AA-batterijen. Zo kon de wereldbol blijven branden op reststroom.

Urban Waste Collective
Het Urban Waste Collective bestaat uit Peter Dautzenberg (architect), Dennis van der Laan (bouwkundig ingenieur), Mick Madder (architect), Zoë Carpentier Alting (ruimtelijk vormgever) en filmmaker Liz Dautzenberg. In opdracht van CBK Zuidoost realiseren zij het project TRANSIT de wereldbol Waste Lights, Waste World.

Opbouw 3

URBANWASTE_10 URBANWASTE_11  URBANWASTE_14 IMG_Urban Waste

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.