Even voorstellen: Baukje Spaltro in H-lab

februari 9, 2016 12:06 pm

“De vraag naar ons WAAR is zinvoller dan ooit, zinvoller dan die naar ons WAT. We moeten ons richten op de plaats die mensen creëren om te kunnen zijn die ze zijn. Deze plaats heb ik de naam SFEER gegeven. Sferen zijn ruimtescheppingen die als immuunsysteem werken.” – Peter Sloterdijk, Sferen 2003

Waarom ben je hier in Zuidoost?
Op uitnodiging van CBK Zuidoost woon en werk ik de hele maand februari in H-LAB. Hier onderzoek ik de sfeer van de Bijlmer en leg deze vast in de CITY Baukje Spaltro 2SPHERE BIJLMER. De CITY SPHERE BIJLMER is een wandinstallatie van meerdere doeken over de identiteit van de Bijlmer. Het is een snelkookpan panorama die ik snel en impulsief ter plekke schilder. Door de interactie met een voor mij onbekende omgeving ontwikkel ik een nieuw perspectief en kleurgebruik. De installatie verbeeldt op fragmentarische wijze de identiteit en begrenzing van deze plek. Ruimtescheppingen als harde weergaven van gebouwen, zachte beelden van personen en sferische indrukken met culturele informatie. De optelsom van deze losse delen is meer dan een panoramadoek van die plek. Het visualiseert de identiteit en stedelijke atmosfeer van de Bijlmer, hetgeen mensen creëren om hun eigen plaats en identiteit op te bouwen.

Waar kom je vandaan?
Ik woon in Oud-West
en ken Zuidoost nog niet zo goed. Vroeger, in de jaren ’80 en ’90, was ik hier wel eens en ik miste de levendigheid op straat. Nu vind ik het heel erg veranderd in positieve zin. Het grootstedelijke van de Bijlmer vind ik echt geweldig! En het viel me op dat er nu wel veel levendigheid is: knusse hoekjes a la Oma Ietje en andere leuke, nieuwe creatieve initiatieven.

Mijn kort verblijf in H-LAB werkt als een ‘pressure cooker’, hierdoor ontdek ik als ‘bezoeker’ een andere stads-identiteit. En word ik uitgedaagd Amsterdam, als eigen ‘bekende’ stad, te herontdekken vanuit een inspirerend en nieuw perspectief.

Hoe begin je?
Om de wereld waarin ik leef te omvatten, schilder ik metaforische panorama’s. Hierin leg ik in kleur een periode, tijd en ruimte vast.
Ik maak gekleurde oormerken van gecreëerde plekken, gekleurde waarnemingen. Mijn harde, zachte en sferische panorama’s zijn te zien op mijn website.

CITY SPHERE BIJLMER is het vervolg van DEN NIEUWEN HELDER, gemaakt in de zomer 2015 tijdens de AIR in Kunsthal45 in Den Helder. Alle vijf CITY SPHERES vormen het project PLACES. PLACES visualiseert de stedelijke identiteit en begrenzing van vijf West-Europese steden: Den Helder, de Bijlmer, Milaan, Berlijn en Turku (Finland).


 

CITY SPHERE BIJLMER is te zien in de groepsexpositie ‘AIR in 2016’ van 3 november t/m 10 december 2016 in het CBK Zuidoost.

Open atelier in H-LAB:  ZONDAG 28 FEBRUARI TUSSEN 10.00 EN18.00 UUR of op afspraak.
Tijdens deze tussenpresentatie laat ik zien wat ik in een maand heb gemaakt.
Graag aanmelden via info@spaltro.nl.

H-LAB: Heesterveld 69, Amsterdam Zuidoost. naast metrohalte Bullewijk.
H-LAB is een artist in residence van CBK Zuidoost.
Artist: Baukje Spaltro, Bilderdijkstraat 163, 1053 KP Amsterdam, 0619716114.

Tags : , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.