PERFORMANCE: HOW TO LIVE TOGETHER?

april 21, 2017 10:25 am

How to live together? – Een publieke performance en een re-enscenering van de maaltijd van het oude verhaal van de hemel en de he

‘How to live together?’ is een project van Evy Jokhova bestaande uit twee publieke performances: ‘Heaven and Hell’ en ‘Paper, Scissors, Stone’, die gelijktijdig plaatsvinden in de buitenruimte van de Bijlmermeer (Amsterdam Zuidoost). Beide performances maken gebruik van de bestaande architectuur van de Bijlmer.

Datum: vrijdag 21 april 2017
Tijd: 3-5pm
Locatie: in de buurt van Monument Bijlmerramp – ‘Het Groeiend Monument’

‘Heaven and Hell’ is een participatieve performance die de maaltijd van het oude verhaal van Hemel en hel ensceneert op betonnen picknicktafels die deel uitmaken van het oorspronkelijke Bijlmerontwerp. Deelnemend publiek krijgt een eenvoudig vegetarische pastagerecht geserveerd – gemaakt door de kunstenaar – en wordt uitgenodigd om met behulp van bestek van 1 meter lang deze maaltijd te nuttigen. Net als in het verhaal van Hemel en hel is het bestek te lang voor een persoon om zichzelf te voeden, maar de manier waarop de deelnemers eten en of ze ervoor kiezen om samen te werken en elkaar te voeden, is geheel aan hen. Het ontwerp van de keramische schalen en bestek voor de maaltijd is geïnspireerd op de architectuur van het gebied en speciaal gemaakt voor de performance. De ‘Heaven and Hell’ maaltijd is een participatief evenement en iedereen kan meedoen.

In ‘Paper, Scissors, Stone’ zie je 3 vrouwen gekleed in kleding gemaakt van bouwmaterialen gekocht bij de plaatselijke bouwmarkt schijnbaar alledaagse taken doen op een grote betonnen platform naast een gracht. Na het ontwerp en de bouw van de Bijlmer heeft de Bijlmer nog twee belangrijke herontwikkelingen ondergaan; telkens werd het proces geleid door een overwegend mannelijk architectenbureau. De 3 vrouwen vertegenwoordigen deze fasen. Ze poseren als gebouwen terwijl ze taken uitvoeren die lijken op huishoudelijke werk. Ze rollen stukken klei op een betonnen platform uit, wikkelen het bouw puin van een gesloopte Bijlmerflat in klei alsof ze cocoonen in stof en ze rusten op betonnen banken. Elke opdracht wordt gedurende 7 minuten volbracht, waarna de vrouwen van rol wisselen, zodat elke performer elke taak één keer doet. De performance wordt 3 keer herhaald.

Beide performances vinden plaats in de openbare ruimte en zijn gericht op een publiek van omwonenden en toevallige passanten. Voor dit project heeft Jokhova vooral gewerkt met niet-professionele artiesten die wonen of werken in de Bijlmer. ‘How to live together?’ is ontwikkeld door Evy Jokhova tijdens haar BijlmAIR-residency van CBK Zuidoost.

 

Geland in Heesterveld 69 (H-LAB): Meet BijlmAIR Evy Jokhova.

Evy Jokhova is een multidisciplinair kunstenaar wiens werk  dialoog en/of relaties aangaat met sociale antropologie, architectuur en  filosofie. Ze schildert, tekent, filmt,  maakt sculpturen en installaties en doet participerende evenementen, waarmee ze streeft de kloof tussen al deze disciplines te overbruggen.

Jokhova als dochter van Russische ouders geboren in Zwitserland. Ze leefde zowel in Sovjet als in post-Sovjet Unie, Oostenrijk als Estonia. Momenteel woont en werkt ze in Londen en Tallinn. Haar multiculturele achtergrond en haar ervaring met diverse sociale en politieke structuren vormen de basis van Jokhova’s werk en onderzoek.

Save

Save

Tags : , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.