Expositie Welkom Today in Het Stedelijk

mei 23, 2019 5:51 pm

Denk na over gescheiden werelden; zijn die er wel of niet in jouw stadsdeel, de plek waar je woont en naar school gaat?’ Dit was de centrale vraag voor leerlingen van klas 3 EF van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en hun leeftijdgenoten van het Montessori Lyceum Amsterdam, verderop in het stadsdeel Zuid. Tijdens de kick-off vertelt Zuid-Afrikaanse kunstenaar fotograaf Lebohang Tlali over zijn leven tijdens de gescheiden wereld van apartheid en hoe dat ook nu speelt in Zuid-Afrika. Nu in Het Stedelijk t/m 13 oktober. Bekijk hier het programma van Het Stedelijk. 

Educatieproject Welkom Today
In Amsterdam Zuidoost hebben Lebohang Tlali en Delano Mac Andrew het fotografieproject ‘Welkom Today’ begeleidt op de OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer). De leerlingen van klas 3EF uit het vmbo zijn gedurende 3 contactmomenten op sleeptouw genomen; een gezamenlijke kick-off met de leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) en 2 lessen in de klas op school.

Centraal in dit project was de vraag: ‘Zijn er gescheiden werelden in jouw stadsdeel, de plek waar je woont en naar school gaat?’ ‘Laat jouw antwoord zien in de foto’s die je maakt’. Via de PowerPointpresentatie waren de leerlingen door Lebohang voorzien van een gedegen kader over wat het leven in gescheiden werelden inhield ten tijde van apartheid in Welkom.

Wat interessant was, is dat bij het bespreken van de uitgangspunten voor hun foto’s, de leerlingen over het geheel genomen een redelijk tot positief beeld schetsten van hun leefomgeving. Zij dat vinden dat Amsterdam Zuidoost een plek is waar iedereen zich overal kan begeven en waar er een grote mate van vrijheid en samenlevingszin bestaat.

Aan de ene kant: prettig dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs ‘redelijk zorgeloos’ kunnen opgroeien en vooral bezig zijn met school en hun eigen jeugdcultuur. Aan de andere kant: we leven wel in de tijd dat ‘Black lives matter’ en ‘Zwarte Piet is Racisme‘ terugkerende nieuwsitems zijn. Mogen wij als volwassenen concluderen dat onze jeugd redelijk tevreden opgroeit en zich niet bezighoudt met thema’s waar wij mee bezig zijn?

Na de bespreking van allerlei fotografische principes en het gebruik van de camera, gingen de leerlingen – in groepjes – enthousiast naar buiten om de theorie in praktijk te brengen. Dit leverde mooi fotomateriaal op. Helaas zat de meivakantie van 2 volle weken tussen les 1 en les 2; de 2de keer dat wij op pad gingen met de leerlingen was een meer sturende rol van de begeleiders nodig om het de vlam van het enthousiasme brandende te houden.

Het werk van de leerlingen uit Amsterdam en Welkom/Thabong komt samen in een gratis krant die tevens deel uitmaakt van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en een pop-up tentoonstelling met foto studio in samenwerking met CBK Zuidoost die onderdeel zijn van het Kwaku Summer Festival (13 juli – 4 augustus).

Tags : , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.