Voorpremiere Jalan tijdens Metro Movies

september 2, 2015 3:10 pm

Metro Movies opent dit jaar met de voorpremière van Jalan’ van reizend filmmaker en kunstenaar Su Tomesen. Voor Jalan, ‘straat’ in het Indonesisch, verdiepte Tomesen zich in de straathandel in het Indonesische Jogjakarta. De film neemt de kijker mee op pad door de straten van een stad waar kleine ondernemers zich dagelijks een stuk stoep toe eigenen. De film gaat over vindingrijkheid, recycling en zelfredzaamheid binnen de informele economie in de Javaanse straten. Alles kan er koopwaar of handel zijn, en bijna niets wordt weggegooid. De film duurt 35 minuten en wordt als voorpremière vertoond tijdens Metro Movies 2015. Later dit jaar wordt de film ook bij CBK Zuidoost vertoond tijdens de tentoonstelling Air Zuidoost (opening 5 november).

metro movies 2015
Veel kleine ondernemers zijn niet kapitaalkrachtig genoeg om een winkelpand of werkplaats te huren. Men eigent zich dagelijks een stuk stoep toe, of  gaat de straat op. De demontabele bedrijvigheid bestaat bij de gratie dat de publieke ruimte niet wordt gereguleerd door de overheid.

In de film zijn voorbeelden te zien van slimme improvisaties, vindingrijke oplossingen en ambachtelijke recycling die het straatbeeld domineren: een vrouw die van hoge torens van gebundelde tweedehands PET flessen maakt; een theeverkoper laat zijn glazen uitdruipen door ze omgekeerd op de spijlen van een hek te plaatsen; een kledingverkoper stalt zijn jassen uit door ze hoog in een boom te hangen. Voor alle entrepreneurs geldt dat ze het met bescheiden middelen moeten redden: een oude schoen dient als snijtafeltje, fietsspaken transformeren in satéstokjes, oude banden krijgen nieuwe groeven. De handelaren werken voor een belangrijk deel met tweedehands materialen. Oplappen, repareren en hergebruik zijn een levende traditie, gestuwd door een economische noodzaak die bij ons verdwenen lijkt te zijn.

‘Jalan’ zet de in het Westen gebruikelijke dualistische benadering op losse schroeven. Zo is op Java de grens tussen afval en bruikbaar materiaal diffuser, net als die tussen privé en publiek domein. Ook de grens tussen armoede en rijkdom is op Java niet zo strikt. Armoede wordt niet in de eerste plaats gedefinieerd vanuit materieel oogpunt. ‘Jalan’ sluit daarop aan: de film benadert de uit noodzaak geboren vindingrijkheid van straathandelaren niet als een problematisch onrecht, maar kijkt er onbevangen naar en heeft daarbij oog voor talent, poëzie en schoonheid. ‘Jalan’ is daarom geen film over economische armoede maar over geestelijke rijkdom.

Over de kunstenaar
Su Tomesen is reizend beeldend kunstenaar die waar ze ook komt gebeurtenissen en ontmoetingen met mensen vertaalt naar video, foto, interventie of installatie. Reizen en elders verblijven vormen het uitgangspunt van haar werk sinds haar  afstuderen aan het Sandberg Instituut in 2007. Haar kennis van cultuurgeschiedenis en ervaring als regisseur en researcher voor televisie integreert ze in haar kunstenaarspraktijk.  Wat haar boeit is de hustle ‘n bustle van de urbane cultuur en de mix van mensen die de (semi-) openbare ruimte van de stad een gezicht geven: straathandelaren, taxichauffeurs, obers, kappers, immigranten, jongeren. Kenmerkend voor haar projecten zijn de sociale betrokkenheid en rauwe energie. Tegenwoordig woont  en werkt ze afwisselend in Amsterdam en Jogjakarta.

‘Jalan’ werd mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Nederlands Filmfonds, Tijlfonds.

 

Tags : , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.