Lancering Groeistad: nieuw digitaal onderwijsprogramma

mei 30, 2018 2:41 pm

Het Stadsarchief Amsterdam lanceerde op woensdag 30 mei de website ‘Groeistad’. Een digitaal onderwijs programma over erfgoed. Het was mooi om te zien hoe de aanwezige basisschool leerlingen er meteen handig mee omgingen. CBK Zuidoost is één van de inhoudelijke partners die heeft mee ontwikkeld; naast onder meer het Stadsarchief Amsterdam, Arcam en het Amsterdam Museum. Onze stafmedewerker Delano Mac Andrew en vrijwilliger Marie-Claire Fakkel verzordgden de afgelopen zes maanden de selectie voor de buitenkunstwerken op deze interactieve kaart van Amsterdam. Neems eens een kijkje en laat je verbazen: zeker als je in het onderwijs werkt: www.groeistad.nl

Wat is Groeistad en hoe werkt het?
Groeistad is een nieuw digitaal onderwijsprogramma voor kinderen uit het basisonderwijs in Amsterdam. Met Groeistad verkennen de leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 hun eigen omgeving en ontdekken zij welke bijzondere plekken in hun eigen stad of wijk te vinden zijn.  Basis van het nieuwe programma is een digitale kaart van de stad gevuld met informatie over monumenten, architectuur, archeologische vondsten, kunst en buurtverhalen uit en over de buurt. Groeistad is zowel binnen te gebruiken, in de klas, maar óók buiten, te voet. Leerlingen leren met Groeistad een plattegrond lezen, informatie over de omgeving op te zoeken en te deze juist te interpreteren.

Met Groeistad kunnen de leerlingen aan de slag met bepaalde thema’s, of vooral de nadruk leggen op bijvoorbeeld archeologie of kunst in de wijk. Bijzonder is dat je ook historische kaarten van Amsterdam zichtbaar kunt maken door de huidige plattegrond, zo kunnen leerlingen zien hoe de stad er vroeger uit zag en hoe zij in de loop der tijd is ontwikkeld. Echt uniek aan Groeistad is dat het kan blijven groeien; naast de vele voorbeeldlessen kunnen scholen ook juist eigen foto’s, routes of verhalen toevoegen én deze delen met andere gebruikers.

Groeistad is een product van Sprekend Amsterdam. Sprekend Amsterdam is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Amsterdam, het Amsterdam Museum, Monumenten en Archeologie en het Stadsarchief Amsterdam. Spreken Amsterdam is hèt loket voor erfgoededucatie voor alle scholen in Amsterdam en omgeving. Groeistad is ontwikkeld in samenwerking  met CBK Zuidoost.

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.