Museumnacht Amsterdam 2018

november 1, 2018 10:02 am

Een avond vol kunst, muziek, performance, workshop, nachtdocumentaire en de opening van Air in Zuidoost#2018. Doe mee met de workshop van Fleur Ouwerkerk: Face-ing Thyself waarbij je een mixed media zelfportret creëert. Of bekijk de nachtdocumentaire van Magda Augusteijn over de ‘De Moengonezen’ in Suriname.
Het hoogtepunt van deze avond is de performance/ rituele inwijding van Fire IIC, waarbij inheemse Surinaamse vrouwen en kunstenaar Marielle Videler ‘hun vuur’ komen brengen in Zuidoost. Kom je langs op Zaterdag 3 november?

 

PROGRAMMA
19 tot 02 uur
Met muziek van DJ Soulfania en hapjes van Team Blaka Online!

 

19u: start Museumnacht Amsterdam 2018 
20u: opening tentoonstelling AIR IN ZUIDOOST #2018

Een tentoonstelling met werk van (inter)nationale kunstenaars die tijdelijk in Amsterdam Zuidoost woonden en werkten en in hun werk reflecteren op dit deel van Amsterdam.

Kunstenaars: Magda Augusteijn (NL), CFGNY (Daniel Chew en Tin Nguyen, New York, USA), Luis Hernandez Mellizo (Colombia), Esther Meijer/ Nieuw Jurk (NL), Bronwyn Katz (Zuid-Afrika), Donna Kukuma (Zuid-Afrika), Maga Berr (Peru/NL), Terrence Musekiwa (Zimbabwe), Tammy van Nerum (NL), Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe), Fleur Ouwerkerk (NL)

21u: presentatie kunstenaar FLEUR OUWERKERK
Fleur Ouwerkerk is beeldend kunstenaar. In 2011 behaalde zij haar ‘Bachelor of Fine Art’ aan de HKU. Zij zoekt naar de samenhang tussen identiteit en uiterlijk en combineert in haar werk verschillende technieken onder de noemer ‘mixed media’. Het merendeel van haar werken is ontstaan vanuit de combinatie fotografie en tekenen, afgewisseld met het creëren van een ruimtelijk object. Met het tekenen of soms letterlijk met kracht krassen in de foto, heeft zij zichzelf een eigen en unieke beeldtaal aangemeten.

Haar werk bestaat voornamelijk uit portretten, waaronder veel zelfportretten. Dit omdat ze zich voelt als een kameleon, vanwege diens mogelijkheden tot transformatie. In haar werk maakt ze gebruik van haar ‘moeilijk te categoriseren’-look, door te transformeren in iets of iemand anders:

“If Ichange my look, I feel different, as if I become somebody else. I like to become somebody else every now and then.”

Zij is geïnteresseerd in menselijk gedrag, etniciteit en excentriciteit. Deze interesses zijn de onderwerpen van haar visuele zoektochten en resultaten.

Ouwerkerk combineert haar kunst met het werken in de mode-wereld. Zo werkte zij onder andere voor Nederlandse modeontwerpers als Ilja Visser, olsthoorn*vanderwilt en Aziz Bekkaoui.

Hoe zij zichzelf presenteert naar de echte en digitale wereld is een kruisbestuiving tussen mode en kunst. Als het gaat om inspiratie beïnvloeden beide werkvelden elkaar enorm.

Tijdens haar AIR bij CBK Zuidoost heeft zij haar eerste wandkleed vervaardigt. Haar behendigheid met stoffen, naald en draad werd in combinatie met fotografische portretten tot een nieuw geheel samengebracht. Het werk draagt de titel: ‘ROYAL HODGEPODGE’

“Wat mij betreft wordt er door het gros van de Nederlanders, zelfs door een groot gedeelte Amsterdammers zelf, vrij stigmatiserend gedacht over De Bijlmer/Amsterdam Zuidoost.

Wat mij in de maand van mijn AIR vooral heeft geïnspireerd is het warme gevoel van een eigen, voor deze ‘normaal-gesproken-buitenstaander’ warm ogende gemeenschap. Een verzameling van prachtige mensen. Een aantal van deze mensen heb ik mogen portretteren. Ze waaieren over het doek, stralend, met goud- en zilverkleurige accenten. Mijn wandkleed laat mijn ervaring, mijn waarheid, door mijn ogen zien.

‘ROYAL HODGEPODGE’ is het resultaat van de rijkdom aan warmte, schoonheid en sprankelende, creatieve energie, die ik heb gevoeld als artist in residence in Amsterdam Zuidoost.”

21:15u: ART WORKSHOP: ‘Face-ing ThySelf’
Het creeëen van een mixed media zelfportret met beeldend kunstenaar Fleur Ouwerkerk.
In dit uur ga je met je eigen portretfoto aan de slag, met naald en draad.
DEZE WORKSHOP ZIT HELEMAAL VOL!

22u: PERFORMANCE RITUAL WITH FIRE IIC

In het kader van 50 jaar Bijlmer willen wij een kunstwerk aanbieden aan Stadsdeel Zuidoost. Met dit kunstwerk willen wij onze zichtbaarheid als inheems Surinaamse bewoners vergroten en verbinding maken met andere stadsbewoners in Zuidoost.

Wij heten Ikihi Wodindeh, Zusters van het Vuur. Onze naam is samengesteld uit de talen Lokono en Kalinya, twee in stamverband levende inheemse groepen van Suriname; ‘Ikihi’ is Lokono en staat voor vuur, ‘Wodindeh’ is Kalinya en betekent Zusters. Wij, vrouwen, dragen zorg voor het (kamp)vuur en het vuur is een middel om onze kennis over te dragen.

FIRE IIC* is voortgekomen uit de meet up tussen een groep van vier Surinaams – Nederlandse vrouwen en kunstenaar Mariëlle Videler, die jarenlang artistiek onderzoek heeft gedaan naar verschillende inheemse culturen zoals de Inuït, maar zelf nooit in Suriname is geweest.

In een reeks ontmoetingen in de tropische kas van de Hortus Botanicus gingen zij in gesprek over de geschiedenis en de cultuur van inheemse volken in Suriname. Ze onderzochten samen welke intrinsieke waarden we delen en willen delen.

Zo ontstond een proces waarbij ze probeerden elke stap naar hun doel, het geven van vuur aan Amsterdam Zuidoost, te verbinden met deze waarden. Met veelal gevonden materialen knoopten en vlochten ze rugmanden om hout te sprokkelen. Met dit hout wordt FIRE IIC ontstoken tijdens de Museumnacht.

*Imagined Indigenous Community (ILO 169) is het belangrijkste bindende verdrag in het internationaal recht betreffende inheemse volken en een voorloper van de Verklaring van de Rechten van Inheemse Volken.

 23u: presentatie kunstenaar MAGDA AUGUSTEIJN
MAGDA AUGUSTEIJN studeert in 1997 af aan de richting audiovisuele vormgeving van de kunstacademie AKV | St.Joost. Daarna werkt zij enkele jaren voor IKON jeugd televisie en als onafhankelijk documentaire filmmaker. In 2000 gaat zij naast haar werk als filmmaker ook schilderen neemt deel aan diverse exposities. Schilderen biedt haar de gelegenheid zonder oordeel haar impulsen te volgen, filmmaken dwingt juist betekenis te zoeken, een mening te vormen en contact te maken met mensen en hun verhalen. In 2017 wordt zij gehonoreerd met een subsidie van het Mondriaan Fonds voor een verblijf als Artist-In-Residence in Moengo (Suriname) om creatieve workshops aan de jeugd te geven en te werken aan een eigen kunstproject.

23:15u: NIGHTDOCU ‘DE MOENGONEZEN  Magda Augusteijn– 45 min
Moengo is a small town in the east of Suriname. No more than 50 years ago, it was the supplier of the main income source of Suriname. Bauxite, a raw material was mined here and sold worldwide for aluminum production. In those days Moengo was rich, many American and Dutch expats lived here and there were a lot of jobs and side activities.
But in the 80ties the Interior War of Suriname ruined houses, infrastructures and many people were killed. The American bauxite company, together with its employees left the region.

This documentary shows the people who live in Moengo nowadays, how did they survive their history and how do they get a grip on their daily lives? Most people in Moengo nowadays are Maroons, a population group that is descending from fugitive slaves that lived in the forests around Moengo for centuries. Their ancestors survived a traumatic escape in a strange country and more recently they survived a traumatic War, in which their population group played a key role.
With the loss of the bauxite multinational, there are not much jobs that can provide an income. Yet, the Moengonese still feel passionate about their small town. “There are good times and there are bad times”, and now is the time to start looking for the good times again.

00:15u – NIGHTDOCU ‘DE MOENGONEZEN  Magda Augusteijn (herhaling)– 45 min
01-02u: naborrel met muziek

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.