Nieuw lespakket Slavernij in aanloop naar Keti Koti

juni 21, 2019 4:02 pm

CBK Zuidoost heeft een nieuw lespakket ontwikkeld voor basisscholen die bezig zijn met de voorbereiding van Keti Koti op 1 juli 2019 aanstaande.
Dit lespakket is nu beschikbaar en kan naar wens op maat worden gemaakt. Binnen het thema slavernij staat CBK Zuidoost stil bij de kracht van creativiteit zoals we die terug kunnen vinden in de kunsten. Ten tijde van de slavernij leidde de diaspora van Afrikanen tot het ontstaan van nieuwe beelden, muziek en dans, ver van Afrika.
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Delano Mac Andrew: d.macandrew@cbkzuidoost.nl

Inhoud
Binnen het thema slavernij staat CBK Zuidoost stil bij de kracht van creativiteit zoals we die terug kunnen vinden in de kunsten. Ten tijde van de slavernij leidde de diaspora van Afrikanen tot het ontstaan van nieuwe beelden, muziek en dans, ver van Afrika. Soms kun je nog stukjes Afrika herkennen, soms niet. Samen met kinderen en jongeren maken we een reis langs muziek, dans en beeldende kunst. We zien en horen  hoe we het creatieve proces, iets nieuws maken, terugvinden in de kunsten van de Afrikaanse diaspora in Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch Gebied, Europa en delen van Azië.

Het lesmateriaal bestaat uit een inleiding in het onderwerp met een Powerpoint presentatie en een vervolgles voor diepgang en verwerking. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag. Het is belangrijk dat de school beschikt over een digibord met geluid en de benodigde materialen voor de opdrachten.

Thema’s:
* Emancipatie 1863
* Herdenking afschaffing slavernij
* creativiteit, continuïteit, diversiteit
*Afrikaanse diaspora
* 1 juli 2019
* lessen de kunsten en slavernij
* muziek, dans, beeldende kunst


Afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863
De periode 1 juli 1863 – 1 juli 1873 was tien jaar lang nog een periode van staatstoezicht, hetgeen betekende dat slaafgemaakten pas werkelijk vrij waren vanaf 1 juli 1873. In de eeuwen van slavernij ontstonden ver weg van Afrika onder de Afrikaanse slaafgemaakten nieuwe religies, talen, kledingdrachten, muziek, dans, theatervormen en beeldtalen.


Lespakket
Het lespakket bestaat uit:

* Introductieles met Powerpoint-presentatie met een opdracht voor de leerlingen, geschikt als éénmalige activiteit of als introductieles in het onderwerp. Lesduur: 45 tot 60 minuten.
* Verwerkingsles: aanvulling op de Powerpoint-presentatie: 1 vervolgles met praktische, creatieve opdrachten voor verdieping en verbreding in het thema  Creativiteit, Kunsten en Slavernij door een beeldend kunstenaar op school (alleen in Amsterdam Zuidoost). Lesduur: 45 tot 60 minuten.
* Lesbrief inclusief lijst met benodigde apparatuur en de benodigde materialen voor de opdrachten.


Kosten
Kosten van het gehele pakket (introductieles, verwerkingsles, PowerPoint, lesbrief): €75,–
Een lespakket op maat is tegen meerkosten in overleg mogelijk.

 

Voorwaarden
De school beschikt over een digibord met geluid en de benodigde materialen voor de opdrachten.

Afbeelding: Fotocollages met drank en boten van Remy Jungerman
Remy Jungerman Crossing the Water IV, 2014, afm. 50 x 50 x 1 cm, collage op hout, collectie CBK Zuidoost, kunstuitleen
Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.