Srefidensi on Tour: Sara Bloklands zoektocht naar koloniaal verleden

juni 3, 2017 12:16 pm

Op zaterdag 24 juni organiseert het Amsterdams Museum samen met kunstenaar en onderzoeker Sara Blokland het mini-symposium: “Srefidensi en de Vlag’, een middag over symboliek en de Surinaamse identiteit. Een deel van het onderzoek rond ‘Srefidensi & de vlag’ gebeurde in de Bijlmer; in samenwerking tussen de betrokken kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy , FOTODOK en CBK Zuidoost. Je weet wel … dat grote billboard met telkens nieuwe beeldinformatie over de realisatie van de vlag van de nieuwe Republiek Suriname. Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek en hun betekenis? Op naar het Amsterdam Museum op 24 juni a.s.!

SYMPOSIA SREFIDENSI ON TOUR:

De symboliek van de Surinaamse vlag
Zaterdag 24 juni 14.00-17.00
Gastspreker: Charl Landvreugd
Locatie: Het Amsterdams Museum
Adres : Kalverstraat 92 Amsterdam
TOEGANG GRATIS voor Museumjaarkaarten,a nders €12,50,-

De avond van het Surinaamse fotoboek
Dinsdag 27 juni 19.30-22.30
Gastsprekers: Ben Krewinkel, Carl Haarnack Locatie: FOTODOK
Adres: Lange Nieuwstraat 7 Utrecht
TOEGANG GRATIS

De protest mars; een onbekend inheems verzet
Donderdag 29 juni 14.00-17.00
Gastsprekers: Ellen- Rose Kampel
Locatie: Tropenmuseum /RCMC
Adres: Linnaeusstraat 2 Amsterdam
TOEGANG GRATIS

 

Project Sara Blokland & Jaya Pelupessy

Srefidensi verzamelt, beschouwt en onderzoekt foto’s over de Surinaamse geschiedenis van verzet en emancipatie voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975. Het fotoproject is een gezamenlijk initiatief van Sara Blokland (beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator) en FOTODOK. Bezoek de vier mini symposia in Utrecht en Amsterdam op 19, 24, 27 en 29 juni bij FOTODOK, het Amsterdam Museum, het Tropenmuseum en Vereniging Ons Suriname.

Gedurende vier avonden in Amsterdam en Utrecht gaan verschillende kunstenaars en onderzoekers in op een aantal verhalen en geschiedenissen die in Sara Bloklands onderzoek naar boven kwamen. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Naast deze lezingen wordt de film ‘Srefidensi’ van Blokland en kunstenaar Jaya Pelupessy te zien en wordt de gelijknamige kranten gepresenteerd.

Over Srefidensi
Er is in Nederland nog veel onbekend over ons koloniaal verleden. Zijn we nog te veel bezig met de vraag goed of fout? Sara Blokland verdiept zich in het Surinaamse koloniale verleden met Srefidensi. Zij voelt zich een buitenstaander die de codes van de Surinaamse cultuur niet goed kent, maar ook een insider vanwege haar Surinaamse vader. Wat heeft zij gevonden in haar zoektocht naar het koloniaal verleden in de foto-archieven, wat viel haar op?

Hedendaagse kunstenaars bieden een nieuw perspectief op het koloniaal verleden, zoals momenteel te zien in de tentoonstelling Cinema Olanda: de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië dit jaar.

Met bijdrage van Charl Landvreugd, Guinsy Gario, Alex van Stipriaan, Michiel van Kempen, Ben Krewinkel, Cary Markerink e.a.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.