STICHTING CBK ZUIDOOST

december 8, 2017 11:38 am

Museumnacht en de opening van de artist-in-residence tentoonstelling AIRZO zijn voorbij. Net als de nationale Dag van de Kunstuitleen. Binnenkort de Pop Up Kunst-Kerst-Markt: onze traditionele jaarafsluiting met aanwinsten van de uitleen en een alternatieve kerstmarkt. Mensen die fijne ‘hebben-dingetjes’ uitzoeken, in gesprek gaan met de makers en dat alles onder het genot van een glas glühwein en live muziek. Kortom, de zaken gaan goed.

Achter de schermen van CBK Zuidoost voltrekt zich tegelijkertijd een majeure wijziging. U als bezoeker merkt er weinig van maar het team en zeker ik als directeur des te meer. CBK Zuidoost transformeert zich  tot een Stichting. Dit vraagt om een geheel nieuwe bedrijfsvoering waar ik hard aan werk. Dertig jaar behoorde de organisatie ‘onder de paraplu’ van de Gemeente Amsterdam. In de tijd van oprichting was het normaal voor culturele voorzieningen om onderdeel te zijn van een gemeentelijke organisatie. Ooit waren bijvoorbeeld het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum gemeentelijke diensten. Een veranderende taakopvatting van de overheid – minder zelf doen – én de verzakelijking van het culturele veld – meer markt gestuurd werken – leidde begin jaren 2000 tot het verzelfstandigen van veel van deze taken.

Dit gebeurt nu dus ook met CBK Zuidoost en daar ben ik blij mee. Als kleine uitvoerende organisatie paste CBK Zuidoost simpelweg niet langer in de werkwijze van die grote, zich zelf centraliserende, Gemeente. De verzelfstandiging tot Stichting CBK Zuidoost gebeurt zoals de Gemeenteraad opmerkte: “zorgvuldig en liefdevol”. Er is geen sprake van een verkapte bezuiniging. Wel moet de instelling na 2020 – net als veel andere culturele voorzieningen uit de stad – een goed plan schrijven om wederom steun te krijgen. Niemand kan in de toekomst kijken maar gezien de groeiende aandacht voor culturele infrastructuur aan de randen van de stad en kwalitatieve interculturele programmering … heb ik er alle vertrouwen in. Op naar de toekomst.

De juridische rechtsvorm van CBK Zuidoost gaat veranderen: we worden een Stichting. Sinds haar oprichting heeft CBK Zuidoost gefunctioneerd als een intern verzelfstandigde dienst van de Gemeente Amsterdam / Stadsdeel Zuidoost. Net als voorheen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Amsterdam Museum gaat de instelling nu echter verder in verzelfstandigde vorm. Met ingang van 1 januari 2018 heeft Stichting CBK Zuidoost een autonoom bestuur en onderhoudt zij een subsidierelatie met de Gemeente Amsterdam. Binnenkort volgt meer informatie over de samenstelling van het bestuur.

Annet Zondervan
Directeur CBK Zuidoost

Tags : , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.