Studio Wesseling en de Grote Glijbaan van Karin Daan

september 18, 2018 5:17 pm

Studio Wesseling presenteert zaterdag 29 september om 15 uur een nieuw (tijdelijk) werk in het publieke domein van Amsterdam Zuidoost, op het op het CBKunstplein (gelegen tegenover CBK Zuidoost): een herinterpretatie van het verdwenen kunstwerk ‘De Grote Glijbaan’ van Karin Daan. Dit iconische kunstwerk uit 1976 nabij de Amsterdamse metrohalte Ganzenhoef verdween in 2003 op nooit opgehelderde wijze tijdens de stedenbouwkundige vernieuwing van de Bijlmermeer. Dit tot groot verdriet van de kunstenaar én de vele kinderen – nu volwassenen – die in hun jeugd het kunstwerk als speelobject gebruikten. Menig inwoner van Zuidoost verhaalt nu nog vol vuur over hoe men als kind van grote hoogte over de cortens stalen banen naar beneden gleed. Veel bewoners wensen eigenlijk de terugkomst van ‘De Grote Glijbaan’ maar dit lijkt onhaalbaar. Centrum Beeldende Kunst Zuidoost heeft Studio Wesseling gevraagd zich te laten inspireren door dit verhaal. Floor Wesseling (1975), oprichter van Studio Wesseling, is een grafisch ontwerper die is opgegroeid in de Bijlmer. Ook hij is als kind van de Grote Glijbaan geroetsjt. Het tijdelijk kunstwerk van Studio Wesseling wordt een  ode aan ‘De Grote Glijnbaan’ en staat stil bij de manier waarop kunst op straat zich nestelt in het collectieve geheugen van een samenleving.

 

Laatste fietstocht Public Art Amsterdam
Let op! Omdat de tour van 29 september in het laatste weekend van Pay Attention Please! valt wordt deze gratis aangeboden.
Aanmelden voor dit event via Facebook is gewenst!

Verzamelen bij Hoekenrodeplein om 14u, voor het Hilton Hotel.
Tijd: 14 tot 16 uur
Tourguide: Jorien Posthouwer

Met torenhoge verwachtingen werd De Bijlmer gebouwd. Op de tekentafel was het een ‘ideale stad’ met veel licht, lucht en ruimte voor alle bewoners. Wonen, werken, verkeer en recreatie waren er gescheiden. Het zou ook een kunstloze stad worden, want De Bijlmer was zó bijzonder: een kunstwerk op zichzelf.

Het liep anders. Niet lang na de aanleg werd het concept al als mislukking beschouwd. Jarenlang stond de wijk bekend als ‘getto’, met veel onveiligheid, criminaliteit en drugsoverlast. Ook bewoners voelden zich er onveilig en ze místen juist de kunst.

De afgelopen twintig jaar is de Bijlmermeer op de schop gegaan en getransformeerd tot Zuidoost. Vandaag de dag is het in plaats van een kunstlóze stad een van de stadsdelen met de grootste dichtheid kunst in de openbare ruimte.

Fietstocht door Zuidoost
Artifex organiseert een route door Zuidoost met gids en vertelt je de verhalen van vijftig jaar Bijlmer en Zuidoost. Zo leer je over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname, die terugkomt in het werk Anton de Kom van Jikke van Loon, een ode aan de man die zich inzette voor gelijkwaardigheid en vrijheid van Suriname. Je komt langs een verdwenen kunstwerk: De Grote Glijbaan van Karin Daan, dat onder een metrostation was geplaatst. De gemeente verwijderde dat werk omdat het ‘te gevaarlijk’ zou zijn – wat nogal ironisch is, als je weet wat zich rondom het metrostation allemaal heeft afgespeeld. Ook niet te missen is het kunstwerk van Mathijs van Dam & Peter Jansen, een soort stalen mikadostokjes. Alhoewel dit kunstwerk er staat met als voornaamste doel op te vallen, is er ook met de argeloze lange mens in het donker rekening gehouden. Er zit een reflectortje op ooghoogte om te voorkomen dat iemand zijn hoofd stoot.

Eindig de tour bij CBK Zuidoost– al meer dan 25 jaar hét expertisecentrum voor actuele beeldende kunst met interculturele accenten – waar je wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en je de tentoonstelling Mijn Kunst 2018 kunt bekijken.

LET OP!
Voor dit programma heb je een fiets nodig. Neem je eigen fiets mee of leen een OV-fiets bij Hoekenrode op Station Amsterdam Bijlmer Arena. Fietshuur is niet inbegrepen in de prijs van dit programma.

 

De Grote Verdwenen Kunstwandeling

Voorafgaand aan de onthulling van het tijdelijke kunstwerk op het CBK Kunstplein kun je meedoen met de Grote Verdwenen Kunstwandeling.
Start: 13:30u bij Metrostation Ganzenhoef
Begeleider: Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost
ISM: Public Art Amsterdam

 

Tags : , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.