Tentoonstelling Carla Kranendonk in CEC

januari 26, 2017 11:57 am

Carla Kranendonk (Nederland, 1961) verdiept zich al vroeg in haar kunstenaarsloopbaan in de geschiedenis van de mens in Afrika en de diaspora als gevolg van de slavenhandel. Zij reist regelmatig naar het Afrikaanse continent en ook in haar persoonlijke leven raakt zij betrokken bij Suriname.

De personages in haar doeken representeren de Afrikaanse vrouw die zich losmaakt van overheersing en voor zichzelf een eigen idioom en habitat creëert.

Haar werken zijn collages van foto’s, verf, aan een gestikte stukken doek. Het beeld wordt opgebouwd met in de achtergrond foto’s van zwarte historische figuren – Marcus Garvey en Keizer Haile Selassy – afgewisseld met foto’s van onbekende Afrikaanse mensen; soms ook eigen familieleden.

Op de voorgrond staan groots afgebeeld de vrouwfiguren. Die laatste tonen trots en kracht met als attributen landkaarten, koffers en schoenen. Deze staan symbool voor de verworven vrijheid en zelfbeschikking. Zo zijn de schoenen een verwijzing naar de tijd van de slavernij waarin het  de tot slaaf gemaakten verboden was schoeisel te dragen. Nu dragen deze vrouwen rijk gedecoreerde schoenen met trots.

CBK Zuidoost is gevraagd het atriumvan het CEC een aantal keer per jaar te vullen met hedendaagse beeldende kunst. Het werk van Carla Kranendonk is ook opgenomen in de kunstuitleencollectie van CBK Zuidoost.

Tags : , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.