TIP! TELL FREEDOM KUNSTHAL KADE AMERSFOORT

februari 2, 2018 11:39 am

Expositie Tell Freedom van Kunsthal KAdE Amersfoort gaat over het verleden, heden en de toekomst van Zuid-Afrika in globale context. De Volkskrant tipt ‘Tell Freedom: 15 Zuid- Afrikaanse kunstenaars’ als een van de culturele hoogtepunten voor 2018. CBK Zuidoost en Het Vijfde Seizoen werkten samen met Kade voor deze expositie.

Te zien t/m 6 mei 2018

Kunsthal KAdE
Eemdijk 77
3812 EA Amersfoort

Tegenover CBK Zuidoost aan de wand van het Bijlmer Sportcentrum zie je vijf beelden van Nelson Mandela, gemaakt door een van de kunstenaars uit Tell Freedom: Nolan Oswald Dennis.

Nolan Oswald Dennis (1988) is een momenteel in Cambridge (VS) woonachtige kunstenaar. Hij doet onderzoek naar wat hij ‘een zwart bewustzijn van ruimte’ noemt, oftewel ‘de materiële en metafysische omstandigheden van dekolonisatie’. Dennis is geïnteresseerd in de relatieve condities van zwartheid en zwart bewustzijn in historische en speculatieve tijd en ruimte. Met zijn werk streeft hij naar de fundamentele dekolonisatie van de samenleving door aandacht te schenken aan zwart bewustzijn in alle mogelijke vormen, van het microscopische tot het telescopische, van het moleculaire tot het kosmische.

mask off (‘bomkhonto sizmisele’)

De afbeeldingen in dit kunstwerk zijn computer-gegenereerde interpretaties van het uiterlijk van Nelson Mandela tijdens de 27 jaar van zijn gevangenschap. Het fotograferen van Mandela was in deze jaren verboden.

Het eerste deel van de titel – ‘mask off’ – is afgeleid van het verhaal van Kendall Geers, een Zuid-Afrikaan die een masker met Mandela’s gezicht droeg ​​toen hij hem in 1995 ontmoette, omdat ‘’ik dacht aan de Afrikaanse traditie van maskers, waarin de drager het grootste respect toonde voor een god door een masker van die god te dragen.’’ Dennis reflecteert op dit idee van Mandela als goddelijk, een idee dat bij een oudere generatie hoort. Terwijl Dennis’ generatie Zuid-Afrikanen zowel zichzelf als Mandela moesten ontmaskeren om hun eigen Zuid-Afrika te begrijpen en creëren.

Het tweede deel (‘bomkhonto sizmisele’) is een fragment uit het Zuid-Afrikaans strijdlied Hamba Kahle Mkhonto, dat gezongen wordt bij de begrafenissen van mensen betrokken bij de strijd tegen apartheid – de titel van het nummer is ‘Vaarwel Speer’. ‘Bomkhonto sizmisele’ betekent ‘de speer is gereed’ of ‘de speer is vastbesloten’.

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.