Laatste week Local Heroes 2015!

maart 20, 2015 10:57 am

Kunstenaars: Sjoerd van Leeuwen, Elon Liberman, Nicole O’Niel en Liran Weisman
Te zien  t/m 11 april

Met de serie Local Heroes stimuleert CBK Zuidoost het lokale kunstklimaat. Dit seizoen presenteren vier lokale kunstenaars hun werk. Toevalligerwijs zijn er nogal wat overeenkomsten tussen deze kunstenaars: ze wonen allen in de H-buurt van de Bijlmer, ze zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en bij alle vier is beeldende kunst een manier om de wereld om hen heen te onderzoeken.

 

Sjoerd van Leeuwen (Zaandam 1985) heeft een enorme fascinatie voor ‘veldwerk’, een werkmethode die hij combineert met een nieuwsgierige artistieke aanpak en een historisch verantwoorde onderzoeksmethodologie. Zijn werk verkent marginale of verdraaide geschiedenissen die hij reactiveert door nauwkeurige materiaalgebruik en een vertederende humor. Het werk Más Afuera (2014) bestaat uit materiaal en documentatie meegebracht van een desolate locatie in de Bijlmer waar de kunstenaar meerdere dagen en nachten verbleef om het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe (1719) te lezen. Net als de hoofdpersoon van het boek verbleef hij op een soort ‘verlaten’ eiland waar hij zich redde met de middelen die hij daar ter plekke vond.

 

 

 

Het werk van Nicole O’Niel (Amsterdam 1984) wordt geregeerd door pure verwondering over interpretatie en de constructie van betekenis. In haar video’s en tekeningen verschijnen taal, gebaren en gebruiken als raadselachtig. O’Niel bestudeert morele dilemma’s en portretteert mensen die het hoofd proberen te bieden tegen de onontkoombaarheid van de dagelijkse werkelijkheid. Haar portretten tonen kwetsbaarheid en doen een innerlijke worsteling vermoeden, zonder dat er onthuld wordt wat er werkelijk speelt.

 

 

 

MyCage1Elon Liberman (Ra’anana, Israël 1983) is een audiovisueel kunstenaar die in zijn werk veel bezig is met techniek en onderzoek doet naar allerlei vormen van sound design, video en interactief ontwerp. In 2009 verhuisde hij naar Nederland om de Rietveldacademie te doen. In 2013 studeerde hij af met MyCage, een interactieve geluidsinstallatie die bestaat uit een reeks van zelfgemaakte muziekinstrumenten. De installatie functioneert ook als een podium voor unieke muzikale performances. Het werk is nog steeds in ontwikkeling, ook voor deze expositie heeft Liberman weer aanpassingen en verbeteringen aangebracht. Liberman is tevens curator van de Storage Space Exhibition in Heesterveld (Amsterdam Zuidoost).

 

 

 

Liran Weisman4Liran Weisman (Tel Aviv,  Israël, 1985) onderzoekt met haar videowerk hoe identiteit wordt vormgegeven in deze tijd van sociale netwerken, interactiviteit en nieuwe media. Ze graaft zich een weg door bergen van schijnbaar cultureel onbelangrijke informatie in een poging te begrijpen hoe het werkt.Of het nu gaat om sociale verhoudingen en structuren in het Israëlische leger, als om de waarde van culturele objecten op internet. Haar serie tekeningen met gapende mensen staan hier los van. Ze startte deze serie tijdens haar opleiding aan de Rietveldacademie, waarin ze aanstekende karakter van een gapende mens verbeeldt, een gaap die verleidt tot een volgende gaap..

 

Tags : , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.