Projecten

CBK Zuidoost werkt met verschillende culturele partners samen aan een project. Daarnaast werken we in het kader van participatieprojecten met kunstenaars en bewoners van Zuidoost. Hieronder lees je meer over onze projecten.

Wereldmakers 2021

Jonge makers (8 tot 15 jaar) uit Zuidoost kunnen zich weer aanmelden voor Wereldmakers 2020-2021. Wereldmakers is hét interdisciplinaire maaktraject voor kinderen uit Amsterdam Zuidoost. In de disciplines theater, dans, fotografie en beeldende kunst wordt de scheppende kracht van kinderen aangesproken. Alles komt samen op de presentatie dag in het Bijlmer Parktheater, die plaatsvindt op 23 april 2021.

Wereldmakers is een jaarlijks interdisciplinair kunstproject voor 8 tot 15-jarigen. De kinderen laten hun wereld zien door zelf theater te maken, decors te bouwen, te dansen en te fotograferen. De disciplines theater, dans, beeldende kunst en fotografie komen wekelijks als een naschoolse activiteit aan bod. Wereldmakers start met een kick-off en eindigt met een eindvoorstelling in het Bijlmer Parktheater aan het eind van het schooljaar.

Volledige vergoeding met Stadspas
Is deelname financieel lastig of heb je een stadspas? Neem contact met ons op, het Jongeren Cultuur Fonds Amsterdam kan het lesgeld deels of geheel vergoeden. Op aanvraag is ook een kortingsregeling mogelijk.

Aanmelden
Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Gido Broers: gbroers@bijlmerparktheater.nl.

Samenwerkingspartners
Dit project is een initiatief van het Bijlmer Parktheater, in samenwerking met CBK Zuidoost, Cinekid en dansschool We Are On The Move.

Groeistad


Het Stadsarchief Amsterdam lanceerde in 2018 de website ‘Groeistad’. Een digitaal onderwijs programma over erfgoed. CBK Zuidoost is één van de inhoudelijke partners die mee heeft ontwikkeld; naast onder meer het Stadsarchief Amsterdam, Arcam en het Amsterdam Museum. Onze collega’s verzorgden de selectie voor de buitenkunstwerken op deze interactieve kaart van Amsterdam.

Neem eens een kijkje en laat je verbazen: zeker als je in het onderwijs werkt: www.groeistad.nl

Wat is Groeistad en hoe werkt het?
Groeistad is een nieuw digitaal onderwijsprogramma voor kinderen van de basisschool in Amsterdam. Met Groeistad verkennen de leerlingen van groep 3 t/m 8 hun eigen omgeving en ontdekken zij welke bijzondere plekken in hun eigen stad of wijk te vinden zijn.  De basis van het nieuwe programma is een digitale kaart van de stad gevuld met informatie over monumenten, architectuur, archeologische vondsten, kunst en buurtverhalen uit en over de buurt. Groeistad is zowel binnen te gebruiken, in de klas, maar óók buiten, te voet. Leerlingen leren met Groeistad een plattegrond lezen, informatie over de omgeving op te zoeken en te deze juist te interpreteren.

Met Groeistad kunnen leerlingen aan de slag met bepaalde thema’s, of vooral de nadruk leggen op bijvoorbeeld archeologie of kunst in de wijk. Bijzonder is dat je ook historische kaarten van Amsterdam zichtbaar kunt maken door de huidige plattegrond, zo kunnen leerlingen zien hoe de stad er vroeger uit zag en hoe zij in de loop der tijd is ontwikkeld. Echt uniek aan Groeistad is dat het kan blijven groeien; naast de vele voorbeeldlessen kunnen scholen ook juist eigen foto’s, routes of verhalen toevoegen én deze delen met andere gebruikers.

Stedelijk Museum Amsterdam


Met het Stedelijk Museum Amsterdam realiseren we interculturele lesprogramma’s gelinkt aan een tentoonstelling in het museum. In voorgaande jaren werden op deze manier lessen gerealiseerd bij de expositie van Raquel van Haver (Spirits of the Soil) of die van Ad van Denderen & Lebohang Tlali (Welkom Today).