CBK Zuidoost presenteert:
Charl Landvreugd:
Movt. nr. 10: Ososma

 

Ososma: betekent zoiets als ‘huisvriend’. Dat is iemand die een biertje bij jou uit de koelkast pakt. Iemand die je helpt je kinderen mee op te voeden. Een echte goede Nederlandse vertaling is er niet, maar Ososma geeft aan dat de relatie intiem en oprecht is. Met Ososma bouw je je fundament van je huis.

 

Grootschalige installatie in een leegstaand kantoorgebouw door beeldend kunstenaar Charl Landvreugd. De installatie is gebaseerd op de Tembe (traditioneel houtsnijwerk- en schilderwerk van de Marrons in Suriname). Een sensorische ervaring waarbij de zintuigen van bezoekers geprikkeld en gevoed worden.

De presentatie als geheel is een gelaagd zelfportret van Landvreugd waarin hij kritisch terugblikt op zijn wordingsproces als kunstenaar en reflecteert op waar hij nu staat. De afmeting van het werk is 25 meter breed bij 15 meter lang en bijna 5 meter hoog. De bezoekers zien een labyrinth waarin zij kunnen verdwalen. De Tembe is een monumentaal werk dat tegelijkertijd de drager is van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar. Daarmee is Movt. Nr.10: Ososma een kunstwerk én tentoonstelling in één. Inhoudelijk geeft het een context voor het vaste thema uit het werk van Landvreugd: een reflectie op de culturele hybriditeit die zo kenmerkend is voor deze tijd.

Ososma is de eerste in een reeks solotentoonstellingen die CBK Zuidoost op locatie programmeert. Met deze reeks willen we inhoud ontwikkelen die in het museale circuit nog niet of met weinig aandacht wordt gebracht. Inhoud die de interculturele samenleving van Nederland reflecteert en uitdaagt.

 

Adres: Hullenbergweg 1 (tov IKEA), Amsterdam Zuidoost
Te zien van 25 oktober t/m 13 december 2019
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12 t/m 19 uur (muv special events)*
Gratis entree

In English (PDF)

Grand Opening

Vrijdag 25 oktober 2019
17 – 20 uur
Met: Tanja Jadnanansing en Remy Jungerman
Hullenbergweg 1, 1101 BW Amsterdam

Extra activiteiten

* zaterdag 26 oktober, 12:30 – 14 uur
exclusief voor de Black Achievement Month een guided tour van 45 minuten van rondleiding door Charl Landvreugd met performance. Er is plek voor 20 personen. Aanmelden verplicht!
Aanmelden bij Sharda Balgobind: s.balgobind@cbkzuidoost.nl ovv BAM Rondleiding

* zaterdag 2 november, 19- 20 uur:
Tijdens Museumnacht Amsterdam 2019 een guided tour van 45 minuten van rondleiding door Charl Landvreugd met performance.

*vrijdag 22 november, 11-12:30 uur:
Tijdens het Amsterdam Art Weekend een guided tour van 45 minuten van rondleiding door Charl Landvreugd met performance. Er is plek voor 20 personen. Aanmelden verplicht!
Vertrek vanaf CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120 om 11 uur.
Aanmelden bij Sharda Balgobind: s.balgobind@cbkzuidoost.nl

Over Charl Landvreugd

Charl Landvreugd (NL, 1971) is een internationaal werkende Nederlandse beeldend kunstenaar. Sinds 2019 is hij Lid van de Academie van Kunsten (onderdeel van KNAW) en een van de weinige kunstenaars in Nederland met een PHD.

(foto: René Bosch)

Bereikbaarheid

Hullenbergweg 1
Er is bij deze locatie beperkte parkeergelegenheid en wij raden aan om met het OV te komen. Vanaf Amsterdam CS rijdt metrolijn 54 richting Gein, uitstappen bij halte Bullewijk.
Vanaf hier is het ongeveer 5/10 minuten lopen richting IKEA, Hullenbergweg. Tegenover IKEA zit het gebouw waar de installatie staat.

Parkeren
Komt u met de auto? Maak dan gebruik van ParkBee.
Voor parkeergelegenheid van donderdag t/m zondag kunt u terecht bij ParkBee – Hullenbergweg A : Dagtarief €20,- / Daluren €2,50 / Piekuren €4,-
Op zaterdag en zondag is parkeren ook mogelijk via ParkBee – Hullenbergweg B : Dagtarief €10,- / Uurtarief €1,50