De Kus van Jeroen Henneman

januari 24, 2017 11:14 am

CBK Zuidoost is namens Stadsdeel Zuidoost gevraagd het proces van de herplaatsing van het beeld ‘De Kus’ van Jeroen Henneman te begeleiden.  Eerder werd door de eigenaar, de kunstenaar en het Stadsdeel Zuidoost al gezocht naar een geschikte nieuwe plek.Beoogde locaties bleken om verschillende redenen – inhoudelijk, technisch of financieel – niet haalbaar. Eind januari start een vervolg overleg met ook input van de expertise van CBK Zuidoost. Dit iconische beeld – geliefd bij veel Bijlmerbewoners – zal binnen afzienbare tijd zeker op een goede nieuwe plek herrijzen. Wordt vervolgd …

Zondag (29 januari) was er op VPRO radio tussen 22 en 23 uur een kort interview over de betekenis van kor voor een samenleving met als vertrekpunt de reuring rondom De Kus.

Blog Annet – De Kus van Jeroen Henneman

Sommige kunstwerken zijn zó goed dat ze aandacht opeisen. ‘De Kus’ van Jeroen Henneman is zo’n beeld.

Het 23 meter hoge sculptuur van staal werd gemaakt in opdracht van de Koninklijke Bijenkorf Beheer. In 1981 werd het geplaatst tegenover het net opgeleverde hoofdkantoor van deze firma. Het toenmalige ‘state of the art’ kantoorgebouw is de afgelopen 36 jaar meerdere keren van eigenaar gewisseld. En zo wisselde ook ‘De Kus’, als onderdeel van de inboedel, telkens van eigenaar. Maar het lijnenspel van twee gezichten die elkaar een zoen geven of – vanuit een andere hoek gezien – twee vrolijk wapperende linten tegen de blauwe lucht, bleef op zijn plek.

Al die jaren groeide het beeld in aanwezigheid. Bewoners en bezoekers van Zuidoost fietsten er in de buurt, reden er met de auto langs of parkeerden die in de nabijheid. Het werd regelmatig afgebeeld in landelijke media. Zo werd het – zeker in de jaren dat het imago van de Bijlmermeer slecht was – een voorbeeld van kwaliteit en schoonheid. Zaken die de Bijlmer ook te bieden had. Kortom ‘De Kus’ heeft zich genesteld in de harten van de mensen van Zuidoost. Daarom ook maken zich veel inwoners ongerust nu ‘De Kus’ enigszins onverwachts van zijn plek is gehesen en naar een opslag is gegaan. ‘Waar gaat het naar toe?’ en ‘Komt het wel terug bij ons?’ zijn veelgehoorde vragen.

Lees hier verder Stadsblad De Echo (woensdag 8 februari 2017)

 

 

Tags : , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.