Workshops voor volwassenen

CBK Zuidoost biedt op dit moment geen workshops aan voor volwassenen. We zijn echter wel bezig met het opzetten van nieuwe workshops. Heeft u een goed idee of een specifieke wens (over technieken, maar ook over de lengte van de workshops en voorkeuren voor bepaalde ochtenden/middagen/avonden) stuur dan een mail naar: s.ubro@cbkzuidoost.nl.

Geweest

CBK Zuidoost organiseert masterclasses waarin een kunstenaar (meester) in een vijfdelige workshopreeks de cursisten meeneemt in de technische aspecten van zijn/haar werk. Na keramist Brian Coutinho, is het in het voorjaar 2023 de beurt aan Joanneke Meester.

Meer met minder (Joanneke Meester, 2021/2022)

Bouwen met afgedankt materiaal
Data: 18 en 25 mei, 1, 15 en 22 juni
Docent: Joanneke Meester
Lesdag: Donderdag
Tijdstip: 18.30 – 20 uur
Plek: Heesterveld 35 A, 1102 SB
Kosten: € 200,-

Installaties/sculpturen bouwen van afgedankt materiaal en daar compositietekeningen van maken…
Dat is wat Joanneke Meester tijdens haar residentie bij CBK Zuidoost in 2020 – 2021 heeft gedaan. Met haar project YOU ARE not HERE verraste ze voorbijgangers met 48 installaties die ze op straat bouwde van gevonden, afgedankt materiaal. Tegen de achtergrond van hun omgeving kwamen de sculpturen tot leven. Joanneke fotografeerde de tijdelijke installaties op de plek waar zij deze had opgebouwd en liet ze daarna achter. In haar atelier maakte ze aan de hand van de foto’s composities in de vorm van lijntekeningen met tekstuele beschrijvingen.

Hoe geef je betekenis/ken je waarde toe aan materiaal dat waardeloos is verklaard?
Joanneke neemt je mee in haar wereld en proces. Ze laat je zien en ervaren hoe je betekenis kunt geven aan een sculptuur die is opgebouwd uit ‘waardeloos en afgedankt’ materiaal. Je begint eerst samen met de andere cursisten experimenteel te bouwen; vervolgens ga jij zelfstandig – naar eigen hand – een sculptuur maken. Je wordt begeleid bij het toekennen van betekenis aan je werk. Aan de hand van jouw sculptuur leer je in de geest van de kunstenaar eigen vrije lijntekeningen te componeren.

Iedere cursist eindigt met een installatie, een duurzame piëzografie van de installatie en een serie compositietekeningen.

Wilt u meedoen; neemt dan contact op met Sipora Ubro of meldt u hier aan.

Tekenen en schilderen op keramiek


Tekenen en schilderen op keramiek, dat is wat Brian Coutinho doet. Allereerst maakt hij een keramisch object; vervolgens wordt het object tot leven gewekt door het aanbrengen van verschillende glazuurlagen met lijntekeningen hierin. Deze tekeningen worden ingekleurd en daarna ‘weer’ ontdaan van kleur; het residu dat overblijft van de eerdere bewerkingen, fixeert zich in het object en wordt een beeldbepalend onderdeel van het werk. Dit soort onconventionele, gelaagde bewerkingsmethoden zijn typerend in het keramisch werk van Brian Coutinho.

Tijdens deze masterclassworkshops laat Brian zien hoe het procedé van het tekenen in glazuur, het aanbrengen & daarna weer verwijderen van de kleur plaats vind en wat het oplevert. Vervolgens ga jij zelf aan de slag en pas je het geleerde toe in de opdracht die Brian voor zijn cursisten in petto heeft.

Elke cursist start met het maken van een klein object van klei; dit moet drogen en worden gebakken. Daarom neemt de kunstenaar voor iedereen een ‘keramisch canvas’ – een reeds gebakken kleiplaat – mee waarop meteen kan worden gewerkt met glazuur. Iedere cursist eindigt met een object waarop zelf met glazuur – in de traditie van Brian – aan de slag is gegaan. Bij deze workshop zijn de materialen inbegrepen; heel specifieke middelen moet de cursist zelf meenemen.

KERAMIEK/GLAZUREN
Data: 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni
Docent: Brian Coutinho
Tijdstip: 18.30 – 20 uur
Kosten: € 200, –

Bij deze workshop zijn de materialen inbegrepen; heel specifieke middelen moet de cursist zelf meenemen. Meer informatie? Neem dan contact op met Sipora Ubro: s.ubro@cbkzuidoost.nl

JA, IK MELD MIJ AAN!

MMaak! met Raquel van Haver