Keti Koti workshop 2024

Van Dagi-knoop tot mattenklopper – Een workshop door kunstenaar Yrene van Amstel

Neem je familie en vrienden mee naar de workshop van Yrene van Amstel. Leer over de rijke geschiedenis van de Surinaamse mattenklopper én hoe jij deze bijzondere knoop zelf kunt leggen.    

Klik hier om je aan te melden.

Wist jij dat de mattenklopper afkomstig is uit Ghana, en dat het onderdeel is van de Adinkra-symbolenreeks? 

Tijdens Keti Koti, op maandag 1 juli, organiseert CBK Zuidoost een workshopmiddag in het teken van de Surinaamse mattenklopper. In deze doe- en maakworkshop leer je alles over de ingewikkelde bochten en lussen van de mattenklopper(Dagi)-knoop. Ook ontdek je al makend de schoonheid van deze knoop. Daarvoor worden verschillende materialen beschikbaar gesteld als klei, textiel en tape.

Maak een knoop voor thuis of doneer jouw meesterwerk aan de creatie van een Ala kondre ketting;  aan het einde van de middag worden alle knopen aan elkaar verbonden tot een lange ketting van verschillende mattenkloppers.

De workshop is gratis en toegankelijk voor alle leeftijden.

Klik hier om je aan te melden.

Over de workshopdocent:

Yrene van Amstel (2000) onderzocht in haar afstudeerpresentatie Ontknoping haar identiteit en verhouding tot de Surinaamse cultuur, met de mattenklopper als uitgangspunt. Je kan namelijk in de knoop zitten, maar tegelijkertijd is een knoop een verbinding. Yrene is een beeldend kunstenaar. Ze werkt vanuit een brede interesse en fascinatie voor verhalen, ervaringen, mensen en beelden uit haar directe omgeving. In haar werk onderzoekt ze hoe ze zich daartoe verhoudt. De zoektocht naar identiteit en community zijn belangrijke terugkerende thema’s. Met aandacht voor detail en esthetiek combineert ze diverse materialen als textiel, keramiek en metaal en verschillende technieken.

CBK ZOyoung podcast: In Dialoog met Yrene van Amstel

Heb jij aflevering 3 van onze interviewreeks In Dialoog al beluisterd? In deze aflevering gaat curator Claudio Ritfeld in gesprek met Yrene. De titel van de aflevering: ‘De Surinaamse Mattenklopper’

Klik hier om de aflevering te beluisteren

Praktische informatie:

Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Start: Vrije inloop tot uiterlijk 16:00 uur.
Locatie: CBK Zuidoost Open Space
Adres: Heesterveld 35 A, 1102 SB – Amsterdam