In het Amsterdam Museum

CBK Zuidoost werkt sinds 2014 nauw samen met het Amsterdam Museum. In 2020/2021 doen wij mee aan Refresh Amsterdam: Sense of Place. In onze programmering staat al meer dan 30 jaar de dynamiek van de stad, en in het bijzonder hoe deze medebepaald wordt door mensen met allerlei achtergronden en tradities, centraal.

Refresh Amsterdam: Raquel van Haver

Op vrijdag 11 december opende de tentoonstelling Refresh Amsterdam, editie Sense of Place in het Amsterdam MuseumRefresh Amsterdam is een tentoonstelling over mensen, hun perceptie van een plaats en de manieren waarop ze van die plek een thuis maken.  Voor deze tentoonstelling werkt het Amsterdam Museum samen met verschillende (kunst)instellingen in de stad. Vijfentwintig moderne makers tonen hun werk.

CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum gaven Raquel van Haver de opdracht om groot werk te maken. Van Haver heeft een hedendaags olieverfschilderij gemaakt, geïnspireerd door de regentenstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum. Met portretten van personen van initiatieven als de nieuwe Sint, Nederland wordt beter, Zwarte Piet is Racisme en Kick Out Zwarte Piet.

De tentoonstelling Refresh Amsterdam en het werk van Van Haver is te zien t/m 28 maart 2021.

VERWACHT: Rooted/Uprooted: Sense of Place@CBK Zuidoost

Op donderdag 15 april openen we de tentoonstelling ROOTED / UNROOTED: Sense of Place @ CBK Zuidoost. In deze tentoonstelling worden verhalen verteld vanuit het gezichtspunt van kunstenaars die bijna allemaal een migratieachtergrond hebben. Hun narratief gaat over migratie, diaspora, culturele hybriditeit, worteling en ontworteling en hoe dit hen heeft beïnvloed.

Kunstenaars: Maja Irene Bolier, Eugenie Boon, Bart Deuss & Michiel Voet, Tja Ling Hu, Rabi Koria, Jaasir Linger, Wes Mapes, Judith Quax & Camara Gueye.
Van 15 april t/m 12 juni 2021

Inhoud expositie

De cultuur van een stad is niet statisch maar wordt bepaald door mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities die constant in beweging zijn. Mensen die zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbonden zijn, zich proberen thuis te voelen, en zich tot elkaar moeten verhouden. ‘Sense of place’ gaat over mensen, hun perceptie van een plaats en de manieren waarop ze van die plek een thuis maken.

Amsterdam is een wereldstad en een superdiverse plek, mede gevormd door mensen die hier zijn door vrijwillige migratie en (de nasleep van) gedwongen migratie in het verleden. In het maatschappelijke debat hierover spelen kwesties als in- en uitsluiting, identiteit en polarisatie. Tegelijkertijd bepalen gevestigde instituten zoals musea nog vaak vanuit een dominante eurocentrische blik welke geschiedenissen en verhalen worden verzameld en verteld.

Sense of Place is de titel van de eerste editie van Refresh Amsterdam, een tweejaarlijks initiatief van het Amsterdam Museum waarbij hedendaagse makers met een artistieke praktijk hun visie geven op grootstedelijke thema’s. Deze eerste editie wordt georganiseerd in samenwerking met De Appel, CBK Zuidoost, CompagnietheaterOscamRijksakademieSexyland en The Black Archives.

PUBLIEKSPROGRAMMERING
Zaterdag 15 mei 2021
1. Performance Tyna Adebowale en Antonio Guzman
2. Kunstcafé met Jaasir Linger en Judith Quax: in gesprek met twee kunstenaars uit de tentoonstelling

De  vorig jaar – door de lockdown –  uitgestelde performances van Tyna Adebowale en Antonio Guzman vinden plaats op zaterdag 15 mei 2021.  Het werk van de kunstenaars wordt onderdeel van de publieksactiviteiten bij de expositie Rooted/Uprooted. Werk van beide kunstenaars is momenteel te zien in Refresh Amsterdam.

Hotspot van Uneme van Tyna Adebowale is een kunst – en sociaal project waarbij diverse interactieve samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met verschillende organisaties en personen. Doel: het opzetten van een mobiele bibliotheek voor bepaalde gekleurde en queer personen, zodat zij kans krijgen om – op een veilige wijze – bepaalde boeken te kunnen lenen, lezen en zich te ‘empoweren’.

Hotspot van Uneme is gerealiseerd in samenwerking met Open Closet LGBT Netherlands en Rainbow Anonymus

De performance Abya Yala Dub Gathering van Antonio Guzman is een reactie op het werk van Marianne Nicolson Blood on the Rocks (2020) dat te zien was in de expositie A Fair Share of Utopia bij CBK Zuidoost en Nest te Den haag. In zowel in het werk Blood on the Rocks van Marianne Nicolson, als in Abya Yala Dub Gathering van Antonio Guzman, is het afhandig maken van grond van inheemse gemeenschappen in de Amerika’s de rode draad.

Finissage zaterdag 12 juni 2021
Performance Eugenie Boon