MuseumDAG gecanceld

Wanneer: 7 november 2020 - 7 november 2020

Na de verscherpte maatregelen van het kabinet dinsdag 3 november gaat CBK Zuidoost voor de komende twee weken dicht. We zijn vanaf morgen gesloten t/m woensdag 18 november. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we donderdag 19 november weer open zijn en de finissage van A Fair Share of Utopia op zaterdag 21 november door kan gaan. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Tyna Adebowale

Kunstenaar Tyna Adebowale is aanwezig met haar interactieve installatie en stimuleert ter plekke een vorm van community building: met een mobiele bibliotheek, de Hotspot van Uneme kunnen bezoekers boeken lenen, lezen, zich empoweren en kennis delen.

Antonio Guzman

Kunstenaar Antonio Guzman neemt je mee in zijn performance Abya Yala Dub Gathering als reactie op het werk van Marianne Nicolson Blood on the Rocks (2020) dat momenteel te zien is in de expositie A Fair Share of Utopia bij CBK Zuidoost en Nest te Den Haag. In zowel in het werk Blood on the Rocks van Marianne Nicolson, als in Abya Yala Dub Gathering van Antonio Guzman, is het afhandig maken van grond van inheemse gemeenschappen in de Amerika’s de rode draad.

Tussen 1862 en 1863 werd een pokkenepidemie langs de Canadese kust van British Columbia bewust strategisch ingezet om het land van First Nations stammen ‘leeg te ruimen’ voor een Europese koloniale doeleinden, waarbij grondstofwinning en gratis land de welvaart van een dominante witte klasse verzekerden. In maart 2017, 155 jaar later werd een deel van het voorouderlijk land en leefgebied van het Ngäbe Buglé-volk in Panama onder water gezet door de bouw van een stuwdam. In naam van de ontwikkeling van ‘schone energie’ werden de mensenrechten van deze inheemse gemeenschap met de voeten getreden, terwijl vooral de economische belangen van enkele internationale investeerders – zoals de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO – een cruciale rol speelden. Het indigo textiel in de performance is gemaakt in samenwerking met beeldend kunstenaar en ontwerper Iva Jankovic en geblokdrukt in India in het Ajrakh Indigo House door Sufiyan Ismail Khatri.


MuseumDAG

Wanneer: 7 november 2020 - 7 november 2020

Ja, ik ben erbij!