Yellow Wings – Loes ter Horst & Mick Eekhout (2015)

Vanuit de verte zie je Yellow Wings al opdoemen uit het water als een grote, gele schim. Bewegen die platen nou in de wind, of lijkt dat maar zo? Onderweg hiernaartoe kom je door een mooi stuk stedelijke vernieuwing en nieuwbouw in Zuidoost. Veel laagbouw, een tuin, een parkeerplaats voor de deur, een supermarkt in de buurt, goed bereikbaar met het openbaar vervoer: dit is ‘de Hollandse droom’. Doordat deze voorzieningen er niet of amper waren in de Bijlmer, trokken mensen liever weg naar Purmerend of Almere. In de jaren ‘90 begon er een grootschalige stedelijke vernieuwing waarbij veel flats werden gesloopt en vervangen door laagbouw zoals je die hier nu ziet, een soort remake van de Bijlmer.

Yellow Wings is een remake van een ander werk dat eerst iets verderop in Zuidoost stond. Het had geen titel, maar werd liefkozend ‘de Bijlmobiel’ genoemd. Deze Bijlmobiel, ook gemaakt door Loes van der Horst, stond net als Yellow Wings in het water. Het was een ruimtelijke constructie van overlappende netten die met staalkabels tussen aluminium masten waren gespannen. Toen het gebied rondom het werk opnieuw werd ingericht moest ook de Bijlmobiel wijken, waarna het werd opgeslagen in een depot.

In 2011 wilde de gemeente het werk weer terugplaatsen. De verschillende onderdelen hadden echter de tand des tijds niet doorstaan. Daarom werden Van der Horst (ondertussen negentig jaar oud) en ingenieur Mick Eekhout tot hun grote vreugde gevraagd een ontwerp te maken geïnspireerd op de Bijlmobiel. Dit is het laatste werk van Van der Horst; zij heeft de plaatsing van het werk niet kunnen meemaken doordat zij in 2012 is overleden.

Het werk is zo ontworpen dat het toekomstbestendig is. De materialen kunnen lang meegaan en vergen weinig onderhoud. Tenzij Zuidoost weer helemaal op de schop gaat blijft Yellow Wings hier dus nog wel even staan.

Yellow Wings

Terug naar Route Public Art Amsterdam.