BijlmAIR en H-Lab
Vanaf 2016 heeft CBK Zuidoost twee residencies: BijlmAIR en H-LAB. Voor BijlmAIR, de residency die we in 2001 startten, nodigen we jonge internationale kunstenaars uit, samen met  SMBA en met onze nieuwe partner Bradwolff Projects. H-LAB is onze nieuwe  residency, bestemd voor ad hoc projecten en projecten op korte termijn. Het atelier van zowel BijlmAIR als H-LAB zijn gevestigd in Heesterveld. Voor beide residencies is geen open call mogelijk, maar worden kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen.

Voorwaarde bij beide residencies is dat kunstenaars een project doen / werk maken dat op een of andere manier een relatie aangaat met Amsterdam Zuidoost.

Ontstaan BijlmAIR
BijlmAIR is in 2001 gestart als initiatief van CBK Zuidoost. Er is bewust gezocht naar samenwerkingspartners in zowel het centrum van de stad als in Amsterdam Zuidoost. Het programma biedt jonge kunstenaars die aan het begin van hun professionele carrière staan een werkperiode, een woon- en werkruimte, een expositieplek en een bescheiden werkbudget.

Expo AIR in Zuidoost
Een tentoonstelling met werk van (inter)nationale kunstenaars die tijdelijk in Amsterdam Zuidoost woonden en werkten en in hun werk reflecteren op dit deel van Amsterdam.

Voorwaarde bij beide residencies is dat kunstenaars een project doen / werk maken dat op een of andere manier een relatie aangaat met Amsterdam Zuidoost.

De expo AIR in Zuidoost #2018 wordt 3 november geopend, tegelijkertijd met Museumnacht 2018. Te zien t/m 8 december 2018.

 

Faciliteiten

De kunstenaars verblijven tijdens hun residency in de creatieve Broedplaats Heesterveld. Het betreft een woning met een werkruimte zonder kunstenaarsvoorzieningen. De kunstenaar moet zijn eigen gereedschap/materiaal etc. meebrengen.

Informatie over Amsterdam Zuidoost

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost is het enige stadsdeel dat niet grenst aan de rest van de gemeente Amsterdam. Het is een groot stadsdeel met verschillende wijken:

  • Amstel III/Bullewijk (hier vind je een businesspark met Amsterdam Arena en het ziekenhuis Academisch Medisch Centrum (AMC)
  • Bijlmer (hier is CBK Zuidoost gevestigd, vlakbij het stadsdeel en het winkelcentrum Amsterdamse Poort en heb je de buurten D t/m K. De studio voor BijlmAIRs is gevestigd in Florijn, de F-buurt)
  • Gaasperdam (buurten Holendrecht, Nellestein, Reigersbos en Gein)
  • Venserpolder (tegen gemeenten Diemen en Duivendrecht aan)
  • Dorp Driemond

In Zuidoost wonen de meeste nationaliteiten: meer dan 130. Dat maakt dit stadsdeel kleurrijk en multicultureel. Ook is het omgeven door groen door de vele parken als het Bijlmerpark en het Gaasperpark. CBK Zuidoost behoort samen met het Bijlmer Parktheater en Imagine IC tot de grootste drie cultuurinstellingen van Zuidoost. Sinds de opkomst van meer studentenhuisvesting zie je steeds meer studenten. Heesterveld is een plek waar bijvoorbeeld veel kunstenaars van het Gerrit Rietveldacademie wonen en hun atelier hebben.

Je komt het snelst in het centrum met de metrolijnen 50, 53 en 54. Of met de trein die op het station Bijlmer Arena en Holendrecht stopt. Of met de fiets!

Bekijk onderstaande links voor meer informatie over Zuidoost:

http://www.zuidoost.nl/
http://www.zuidoost.amsterdam.nl/

Informatie over Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en de stad met de meeste inwoners. Amsterdam is ook een multiculturele stad; er wonen 178 verschillende nationaliteiten. Hierdoor telt deze stad de meeste nationaliteiten ter wereld. Amsterdam ligt aan de Amstel en dankt hier haar naam aan. Op het gebied van Kunst en Cultuur is veel te beleven. Bekende musea zijn het Rijksmuseum, Van Gogh museum, Stedelijk Museum en het Anne Frank huis. Amsterdam heeft twee universiteiten: de Universiteit van Amsterdam (UVA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Om in Amsterdam van A naar B te komen, is de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel. Ook heeft Amsterdam een goed openbaar vervoer netwerk (metro, tram en bus). Je kunt Amsterdam zelfs met de rondvaartboot verkennen! In Amsterdam hoef je je niet te vervelen. Er is altijd wel wat te doen in deze dynamische stad.

De stad is verdeeld in zeven stadsdelen: Centrum, West, Noord, Oost, Oud-Zuid, Zuideramstel, Zuidoost. CBK Zuidoost is in stadsdeel Zuidoost gevestigd.

Bekijk onderstaande links voor meer informatie over Amsterdam:

http://www.iamsterdam.com/en-GB/living
http://www.amsterdam.nl/

Voorgaande artists

[vc_posts_grid loop=”size:999|order_by:date|order:DESC|post_type:post|categories:16,-10″ grid_columns_count=”6″ grid_layout=”image|no_link,title|no_link,text|excerpt” el_class=”bijlmair-artists”]

BijlmAIR 2013

AIR in Zuidoost 2014