Joanneke Meester: You are not here

In December 2020 verbleef Joanneke Meester in het BijlmAIR-atelier in Heesterveld. Ze was veel buiten aan het werk waar ze kleine interventies deed met op straat gevonden materialen: kortdurende guerrilla acties waarbij ze de sculpturen dichtbij de plek plaatste waar ze de materialen vond en goed keek naar de (stedelijke) context en hoe het werk hierin past. Zo ontstond een reeks zorgvuldig opgestelde tijdelijke kunstwerken in de openbare ruimte die de toevallige passant kon verwonderen.

De zoektocht naar materialen en het werken op straat zorgden ervoor dat Meester de verschillende buurten in de Bijlmer op speelse wijze kon verkennen en boden haar de gelegenheid om tijdens de lockdown op spontane manier in contact te komen met buurtbewoners. Dit leidde tot grappige en verrassende gesprekken over kunst die verweven waren met persoonlijke anekdotes over het leven in de Bijlmer.

De tijdelijke kunstwerken vormen de basis van ander werk dat Meester in haar atelier gaat maken. Ze fotografeert de werken in hun omgeving en ontleedt de verschillende voorwerpen die gebruikt zijn in de installatie aan de hand van tekeningen.