Feestelijke onthulling Nelson Mandela Gedenkteken

Geplaatst op , in Activiteiten

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng wordt op zondag 5 september 2021 feestelijk onthuld door burgemeester Femke Halsema in het Nelson Mandelapark. Stadsdeel Zuidoost en de stad Amsterdam krijgt met dit kunstwerk een object van internationale allure binnen haar grenzen.

Het Nelson Mandela Gedenkteken van Mohau Modisakeng bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De gezichten die samen het beeld vormen zijn afgietsels van gezichten van anonieme Bijlmerbewoners, gescout na een participatieproject. De monumentale beeldengroep zelf staat op een betonnen platform met daar in opgenomen een citaat van Mandela: ”We are human through the humanity of others”.

Datum: zondag 5 september 2021
Inloop: 14:15 uur
Tijd: 14:30 – 16:00 uur
Locatie: Nelson Mandelapark,
Amsterdam Zuidoost (aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater)

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam is een voorbeeld van participatief opdrachtgeverschap. In een proces van ruim vier jaar zijn de bewoners van Amsterdam Zuidoost richtinggevend geweest voor het uiteindelijke resultaat. CBK Zuidoost is hierbij de begeleidende partij geweest en coördineerde in opdracht van Stadsdeel Zuidoost, de formele opdrachtgever namens de gemeente Amsterdam, de realisatie van dit Nelson Mandela Gedenkteken.

Het Stadscuratorium Amsterdam is enthousiast over deze nieuwe toevoeging aan het openbaar kunstbezit van Amsterdam. Dit adviesorgaan voor kunst op straat in Amsterdam van de Gemeente Amsterdam formuleerde over het ontwerp: “Mohau Modisakeng maakt een ontwerp voor het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandela park waarmee hij een nieuwe invulling geeft aan de traditie van Nelson Mandela Monumenten. Op de plek waar de demonstraties van Black Lives Matter plaatsvonden, wordt nu een thematisch relevant en innovatief kunstwerk gerealiseerd. Een kunstwerk dat van belang is voor het stadsdeel, voor de stad en dat internationaal inspirerend kan zijn wat betreft een nieuwe benadering van de vormgeving van standbeelden en het betrekken van de bevolking bij de totstandkoming ervan. […] Zowel op grond van de beeldende kwaliteit, het participatief opdrachtgeverschap, de urgentie en de innovatieve benadering van het Mandela monument adviseert het Stadscuratorium om verder te gaan met realisatie van dit ontwerp”.

Aanmeldlink
Wil je erbij zijn? Aanmelden is voor deze gelegenheid verplicht in verband met de Covid-maatregelen.
Je kunt je via deze link aanmelden. Wees er snel bij, zodat je verzekerd bent van een plek.
Na aanmelding zie je een url met een pdf. Print deze pdf uit en neem mee als toegangsbewijs.

Het Nelson Mandela Gedenkteken is gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Amsterdam onder regie van CBK Zuidoost. Deze realisatie was mogelijk mede dankzij financiële bijdrages van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, BPD Cultuurfonds, PROSUS, Rotary Club Amsterdam International, Rotary Club Amsterdam Zuidoost. Met dank aan: Galerie Ron Mandos.