Project Srefidensi en de Vlag

Geplaatst op , in Kunst op straat

Op 24 november 1975 wordt in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van vele, de Surinaamse vlag gehesen. De vlag in de Bijlmermeer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. Daar wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid van Suriname ingeluid.  Geïnspireerd door deze gebeurtenissen onderzoeken beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy de geschiedenis en de betekenis van de Surinaamse vlag aan de hand van foto’s en verhalen. Op 16 juni organiseerden zij daarom de bijeenkomst ‘Srefidensi en de Vlag’.

Blokland en Pelupessy deden een oproep om herinneringen, meningen, visies, verhalen, foto’s en objecten over en van de geschiedenis van de Surinaamse vlag te delen. Zij hopen zo samen een foto- en verhalenarchief aan te leggen om de Surinaamse geschiedenissen in Nederland en in Suriname aan te vullen.

Het project ‘Srefidensi en de vlag’ is een samenwerking met CBK Zuidoost en onderdeel van ‘Srefidensi: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Dit is een initiatief van Sara Blokland en FOTODOK.
Hierbij worden foto’s over Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie onderzocht en verzamelt. Dit onderzoek vormt de basis voor online publicaties en publieksevenementen. Wilt u uw verhaal over de vlag en de Surinaamse onafhankelijkheid met ons delen, kijk dan voor meer informatie op onze website.