Revolte, Zwart verzet in beeld tijdens SouthEast Parade

Geplaatst op , in EducatieKunst op straat

De South East Parade begint zaterdag 26 augustus om 16 uur vanaf buurthuis Kraaiennest en eindigt rond 19 uur op het Hoekenrodeplein. Daar vindt vanaf 19.30 tot 22 uur het slotevenement plaats met prijsuitreikingen. Het project Revolte, Zwart verzet in beeld, wordt in oktober officieel afgesloten. Meer informatie volgt.

De jaarlijkse SouthEast Parade – op 26 augustus – heeft dit jaar een bijzonder gezicht. Of beter gezegd, meerdere bijzondere gezichten; die van vergeten verzetshelden uit de slavernijtijd.

Drie kunstenaars maken in opdracht van CBK Zuidoost en samen met bewoners van Zuidoost, verbeeldingen van tot slaaf gemaakten die in de voormalige koloniale gebieden in opstand kwamen tegen hun overheersers. Die beeltenissen worden tijdens de SouthEast Parade door Amsterdam Zuidoost meegedragen. Het project, ‘Revolte, Zwart verzet in beeld’, wordt geleid door Delano MacAndrew.

Monika Dahlberg, Quentley Barbara en Frederick Calmes zijn in juli en augustus bezig met deze werken. Ze laten zich daarbij inspireren door verhalen en emoties van bewoners van Zuidoost, die zich verbonden voelen met deze geschiedenis. De bewoners mogen ook meewerken aan de productie van de kunst en meelopen in de parade.

Monika Dahlberg maakt sculpturen, installaties, collages, foto’s en teksten, doortrokken van sociale, esthetische en politieke kritiek. In haar werk gebruikt ze kunsthistorische verwijzingen die ze koppelt aan haar eigen biografie: haar ouders behoren tot de Kipsigis, een stam in Kenia. Opvallend in haar werk zijn de oren van Minnie en Mickey Mouse die verwijzen naar zowel een traditionele Afrikaanse haardracht als naar de Disneyficatie van de huidige samenleving.

Quentley Barbara is vooral bekend om grootschalige, sculpturale portretten, die hij maakt van gerecycled karton en duct tape. Zijn werk is veelal verbonden met zijn familiegeschiedenis: zijn eindexamenwerk The Foreigners was een portret van de relatie die hij heeft met zijn familie. Barbara is oorspronkelijk van Curaçao. Hij ontving dit jaar de Thami Mnyele Residency Award van de Thami Mnyele Foundation, met een volledig verzorgde residentie in Amsterdam. 

Frederick Calmes is kunstenaar en ontwerper, die verhalende kunst, erotische illustraties en sculpturale stukken maakt. Hen gelooft sterk in Voodoo en vorige levens; hen noemt zichzelf een gastheer voor kunstenaars die in hem huizen, zoals Hiro Kami, Darcko Koi, Jack Noir, Konkoshu en Freda Alexandra. Calmes is geboren op Haïti en getogen op Curaçao.

beeld: Rossel Chaslie