Finissage Expo Pop-Up Mosque

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

We gaan alweer de laatste week in voor de expositie de Pop-Up Mosque! Aanstaande zaterdag organiseren we een finissage van deze tentoonstelling. Je bent van harte welkom. Zie hieronder het programma:

Finissage Pop-Up Mosque
Zaterdag 13 juni van 11 tot 19 uur

  • Aanmelden is verplicht!
  • De expo Pop-Up Mosque kan gedurende de hele dag bekeken worden tussen 11 en 19 uur
  • Meet & Greet met de kunstenaars: 15 – 19 uur
  • Voor iedereen die ons bezoekt deze zaterdag geldt: een bezoek van maximaal 40 minuten vanwege capaciteitsbeperking door COVID 19

Op donderdag 5 maart opende CBK Zuidoost de tentoonstelling Pop-Up Mosque. Door de situatie met het Coronavirus is de expositie te bezoeken op afspraak: op dinsdag t/m  vrijdag van 11 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Reserveren van je bezoek aan ons is verplicht. Lees hiervoor ons Corona protocol goed door en reserveer je plek hier met het reserveringsformulier.
Deze expositie is verlengd en te bezoeken t/m zaterdag 13 juni.

BEKIJK HIER DE OPENINGSFILM

Inhoud
Voor de serie Local Heroes nodigt CBK Zuidoost jaarlijks kunstenaars uit Amsterdam Zuidoost uit om een tentoonstelling te maken met recent en/of nieuw werk. Deze keer wordt de expositieruimte gegeven aan Nasam Abboud en Yazan Maksoud die sinds 2016 in Amsterdam Zuidoost wonen en werken. Abboud en Maksoud zijn een liefdeskoppel én een kunstenaarsduo. Voor Pop-up Mosque hebben ze kunstenaars Amjad Hashem, Roua Jafar, Oussama Diab en performer Maya Jaber uitgenodigd om met hen de expositie samen te stellen.
Curator: Claudio Ritfeld

Pop-up Mosque kijkt met een nieuwe blik naar traditionele Islamitische kunstmanifestaties en transformaties. Dit uit zich in de vorm van persoonlijk bewustzijn en esthetische percepties, waarbij Pop-Up Mosque fungeert als een “Soefi extravaganza”. Het Soefi gedachtegoed heeft zijn oorsprong in de Islam en is gebaseerd op een spirituele levenshouding, waarbij psychologie, filosofie en religie samenkomen en de mens helpt bij het vrijer denken over knelpunten en beperkingen in het leven. Pop-Up Mosque onderzoekt de relatie tussen religieuze en culturele waarden en normen in samenlevingen door alle politieke lading weg te nemen en hier op een intieme manier met elkaar bij stil te staan.

De kunstenaars in deze expositie leggen de nadruk op de schoonheid van de Islamitische cultuur en laten zien hoe technische precisie en artistieke visies succesvol samengaan. Tegelijkertijd presenteren zij een taal dat niet alleen gerelateerd is aan een van de aspecten van de Islam, maar ook de schoonheid laten zien van het Soefisme dat helemaal past in deze tijd. Dat doen zij door vijf kunstwerken te presenteren. Het cijfer ‘5’ verwijst naar de vijf dagelijkse gebeden waarmee de moskee de dag definieert. Deze vijf dagelijkse gebeden zijn qua tijdstip gerelateerd aan de stand van de zon. Met deze ecologische identiteit willen de kunstenaars het publiek meenemen langs vijf reizen/ vijf concepten / vijf kunstwerken door de tentoonstelling.

Pop-up Mosque laat ons bewust stil staan bij onze eigen waarden en normen en onze blik op de toekomst. De kunstenaars tonen een nieuwe kijk op de samenleving, maar zijn zelf gevangen in concepten/ beelden die voorheen beschadigd en gewijzigd zijn. Pop-Up Mosque is een representatie van spiritualiteit en rekent af met het stereotyperend beeld van de Islam en dat is een mystieke reis op zich.

(foto gemaakt door Lesley Adu)