In the Mother Tongue of a Warrior Poet

Wanneer: 12 september 2024 - 23 november 2024

Carlos Amorales, Silvia Gatti, Ramaz Goiati, Bodil Ouédraogo, Natalia Papaeva, Janneke Stofmeel.

Taal staat centraal in deze groepstentoonstelling, samengesteld door NEXT-curator Zela Odessa Palmer. Ze nodigde zes kunstenaars uit om hun perspectief te delen op de (dis)functie van taal en ook op de gecompliceerde relatie tussen taal en identiteit: niet iedereen wordt of voelt zich gerepresenteerd door taal. Er zijn multidisciplinaire installaties, video’s, tekeningen, sculpturen en textielwerken.

In deze tentoonstelling wordt het werk van zes kunstenaars gepresenteerd, waarin zij hun diverse perspectieven delen met betrekking tot de (dis)functie van taal en zijn gecompliceerde relatie tot identiteit. Vaak genoeg wordt niet iedereen gerepresenteerd door taal. De woorden die wij gebruiken stellen sommige mensen in een slecht daglicht. Anderen worden volkomen vergeten of voelen zich niet gerepresenteerd door de woorden die we gebruiken. Tijdens deze tentoonstelling worden zij juist wel gerepresenteerd en zullen de kunstenaars beeld geven aan hoe zij hun identiteit vinden in woorden. Multidisciplinaire installaties, video’s, tekeningen, sculpturen en textielwerken gaan tijdens In the Mother Tongue of a Warrior Poet in gesprek met taal en nodigen daarbij de bezoeker uit om vragen te stellen over hun eigen woordgebruik.

Dit concept is deels geïnspireerd door het essay van Audre Lorde, ‘Poetry Is Not a Luxury’, waarin zij betoogt hoe poëzie een essentiële manier van weerstand en overleving is voor mensen van gemarginaliseerde groepen.

Beeld: I am – NataliaPapaeva