Tayouken Piss – Pascale Tayou (2009)

De fontein, vaak een statig object van pracht en praal bedoeld om bezoekers te imponeren met de weelde en rijkdom van de staat. Ook dit beeld is onderdeel van een groot project bedoeld om Zuidoost positief op de kaart te zetten. In 2009 werd hier de Straat van Sculpturen georganiseerd, een kunstbiënnale in de openbare ruimte waarvoor vijftien nieuwe werken van toonaangevende kunstenaars werden gerealiseerd. Sommige kunstwerken stonden er tijdelijk en andere, zoals deze pissende heren, permanent.

De biënnale was een groot succes en trok bijna 35.000 bezoekers naar Zuidoost. Dat is een groot aantal, gezien het feit dat het project voor het eerst georganiseerd werd in een buurt die toen nog vaak als problematisch of zelfs als gevaarlijk werd bestempeld. Veel bezoekers hadden Zuidoost in haar slechtere periode verlaten en kwamen nu voor het eerst weer terug. De tentoonstelling werd geopend door toenmalig koningin Beatrix. Het verhaal gaat dat terwijl de koningin langs Tayouken Piss wandelde, ze een aantal belangrijke bobo’s aanstootte en zei: Goed geld geven hoor, dit is heel belangrijk.’

Pissing Men

Bij de plaatsing van dit beeld was men overigens vrij zenuwachtig over de reacties van de buurtbewoners. Men was bang dat de bewoners het kunstwerk aanstootgevend zouden vinden. Maar in de praktijk worden merkwaardige beelden vaak warm onthaald. Zo ook Tayouken Piss, het is geliefd bij buurtbewoners.

Maar waar kijken we nou precies naar? Voor het werk heeft kunstenaar Pascale Tayou een mal van zichzelf laten maken, de beelden zijn dus een exacte replica van zijn lichaam. Toen ze eenmaal waren gemaakt is er echter het een en ander gesleuteld aan de piemels. Ze hingen namelijk naar beneden en dat gaf een wat bedroevende straal voor deze trotse fonteinen. Daarom zijn de piemels aangepast en omhooggezet, zodat de beelden nu een fiere boog plassen waar menig man jaloers op is.
Jaloezie is overigens niet nodig: de hele winter moeten de mannetjes hun plas ophouden wegens bevriezingsgevaar van de piemels.

Terug naar Route Public Art Amsterdam.