CBK Zuidoost tijdens Amsterdam Art Week

Ook dit jaar zijn we onderdeel van de jaarlijkse Amsterdam Art Week, van 29 mei tot en met 2 juni. Met open studio’s, onze tentoonstelling en een bijzondere workshop. Alles is gratis toegankelijk maar aanmelden is verplicht.


Meer informatie:

Residency Visit Mirjam Linschooten

Tijdens haar residentie in het kader van BijlmAIR, doet kunstenaar Mirjam Linschooten in Heesterveld onderzoek naar de waarde en authenticiteit van kunst. Ze praat met bewoners van Amsterdam Zuidoost over een groep houten beelden uit West-Afrika – door experts afgedaan als kopieën – over hoe zij zich tot de werken verhouden.

How to Exit and How Not to Enter is een onderzoek naar een groep houten beelden, die ze in bezit kreeg vanuit de nalatenschap van socioloog Joop Goudsblom. De beelden worden getypeerd als souvenirs uit de jaren ’50, in West-Afrika gemaakt voor Westerse toeristen, dus niet ‘authentiek’.

De titel van dit project verwijst naar de zoektocht naar een bestemming voor de objecten buiten traditionele musea (how to exit), zonder ze opnieuw te presenteren volgens een westers model (how not to enter). Ze bevraagt hiervoor kunstexperts en conservatoren, maar gaat tijdens haar residency in gesprek met mensen die zich vanuit een persoonlijke of emotionele connectie tot de voorwerpen verhouden, als een gelijkwaardige vorm van kennis en expertise.

Over de kunstenaar
Mirjam Linschooten (1976) is een Nederlands multi-disciplinair kunstenaar, die woont en werkt in Amsterdam. Haar werk bevat onder meer film, installatie, fotografie, collage en tekst. Ze onderzoekt hoe historische instituten, zoals het volkenkundig museum, omgaan met koloniaal erfgoed en biedt tegenwicht aan dominante verhalen over geschiedenis en cultuur. Ze voltooide haar Bachelor aan de Gerrit Rietveld Academie en haar Master aan de Dutch Art Institute.

Linschooten heeft diverse residencies gedaan en exposeerde internationaal, onder meer in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), Cemeti Institute for Art and Society (Yogyakarta), De Appel (Amsterdam), Contemporary Art Gallery (Vancouver), Van Abbemuseum (Eindhoven), Artellewa (Cairo), Museum of Modern Art (Tétouan), Art Gallery of Ontario (Toronto).

Aanmelden

Residency Visit Marieke Zwart

Kunstenaar Marieke Zwart woont en werkt in Amsterdam Zuidoost. Ze is in het kader van BijlmAIR bezig met haar project Zorg in de Bijlmer, waarin ze het werk van een aantal onmisbare zorgverleners op verschillende manieren vastlegt. In de Open Space van Heesterveld (35A) kunnen bezoekers haar werk zien en er met haar over praten.

Marieke Zwart: “Recent ben ik verhuisd naar de Bijlmermeer en om mijn wijk beter te leren kennen ga ik dit jaar tekeningen maken van belangrijke zorgverleners in de buurt. De eigenzinnige en van oudsher zorgzame Bijlmermeer intrigeert me, nu ik het langzaam beter leer kennen. Mijn verloskundige, een kraamprofessional, een fietsenmaker en een tolk voor ongedocumenteerde vrouwen zijn alle vier op hun eigen manier drijvende krachten achter het sociale systeem van de wijk. Door met hen mee te lopen tijdens het werk, zie ik meer van de binnenkant van de Bijlmer. Gedurende de eerste onderzoeksperiode maak ik ter plekke, tijdens huis- en werkbezoeken, schetsen, foto’s en filmmateriaal. Vervolgens werk ik op Heesterveld aan een tekeningenserie en wil ik proberen hun onmisbare werk zichtbaarder te maken.”

Over de kunstenaar
Marieke Zwart (1987, NL) is een kunstenaar gevestigd in Amsterdam en maakt tekeningen, films en installaties. Ze is geïnteresseerd in definities van empowerment, onafhankelijkheid en de handeling van het kijken. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, de KABK en de Rijksakademie.

Zwart werkte met zorgcliënten en -professionals tijdens projecten in Het Vijfde Seizoen (Den Dolder, NL) en IBB (Curaçao) en voor Buurtzorg Nederland. Haar werken maken deel uit van de collectie van Stadsarchief Amsterdam en Buurtzorg Nederland en zijn tentoongesteld in 1646 (Den Haag), 3331 Arts Chiyoda Center (Tokio, Japan), Museum Dr. Guislain (Gent, België), Kunsthal (Rotterdam), Framer Framed (Amsterdam) en Amsterdam Museum.

Aanmelden

Familieworkshop Stap in de blinde wereld van Hannes Wallrafen

Hoe is het om niet te kunnen zien? Hoe kun je dan toch kunst beleven? In deze bijzondere workshop laat kunstenaar Hannes Wallrafen je ervaren hoe je al je zintuigen kunt gebruiken om de wereld te ‘zien’.

Tijdens deze editie van Amsterdam Art Week nodigt het CBK Zuidoost je van harte uit de tentoonstelling van Kevin Osepa en Hannes Wallrafen te bezichtigen. Voor het bijzondere Family Sunday programma onderdeel heeft Hannes Wallrafen een speciale guided tour ontworpen voor ziende en niet ziende kinderen. Alle ouders zijn deze middag ook van harte welkom.

Zien met handen en oren
Hannes neemt je mee door de tentoonstelling en laat de deelnemers de wereld zintuigelijk ervaren. Hoe kan je zien met je handen, en zien met je oren? Naast het beleven van de tentoonstelling M’a wak un rosea, m’a skucha un lus (Saw a Breath, Heard a Light), neemt Hannes ook verrassende voel- en geluidsobjecten mee om te verkennen. 

Over de kunstenaar
Hannes Wallrafen speelt een belangrijke rol in de Nederlandse fotogeschiedenis door zijn bijdrage aan veranderingen binnen de documentaire fotografie. In de jaren zeventig en tachtig werkte hij als een klassiek sociaal fotograaf; in de late jaren tachtig ontwikkelde hij zich tot regisseur van beelden met een vaak magische inslag.

In het voorjaar van 2004 werd Wallrafen door een erfelijke ziekte nagenoeg blind. Sindsdien ontdekt hij de wereld van het geluid.

Aanmelden