Ghana ThinkTank (installation & challenge, 2020)

Het project is gerealiseerd in samenwerking met Pearl Boamah en AiRich.

Voor A Fair Share of Utopia heeft Ghana ThinkTank een project ontwikkeld dat pas volledig beleefd kan worden na het vervullen van een taak. Het publiek moet door een ‘voorkamer’ gaan waar ze instructies krijgen die ze moeten uitvoeren voordat ze de hoofdinstallatie betreden. Taken kunnen alleen worden voltooid als bezoekers echt bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken door de lens van ras en wit privilege. In Utopia wacht een mooie, glanzende en aantrekkelijke toekomstige Bijlmer – een buurt die begon als een mislukte witte modernistische utopie maar gaandeweg een echte, succesvolle, zwarte werd.

Ghana ThinkTank is een kunstenaarscollectief dat zich richt op de relatie tussen “ontwikkelingslanden” en “ontwikkelde” landen. Ze verzamelen problemen van gemeenschappen in de VS en Europa en sturen ze naar denktanks die ze hebben opgericht in ‘ontwikkelende’ gemeenschappen. De denktanks, waaronder een groep fietsmonteurs in Ghana, klimaatveranderingsactivisten in Indonesië en gemeenschapsorganisatoren in onder meer de sloppenwijken van Mumbai, stellen oplossingen voor die vervolgens worden geïmplementeerd in de ‘eerste wereld’. De innovatieve benadering van Ghana ThinkTank zet de traditionele machtsdynamiek radicaal om en zet vraagtekens bij aannames over mensen die als “behoeftig” of “gevaarlijk” worden beschouwd. Dit proces helpt mensen hun eigen stereotypen te overwinnen terwijl ze worden blootgesteld aan de stereotypen die andere culturen over hen hebben.

Ghana ThinkTank is in 2006 opgericht door Christopher Robbins, John Ewing en Matey Odonkor. Maria del Carmen Montoya trad toe in 2009.