Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam

Feestelijke Onthulling
Nelson Mandela Gedenkteken
Datum: zondag 5 september 2021
Inloop: 14:15 uur
Tijd: 14:30 – 16:00 uur
Locatie: Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost (aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater)

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng wordt op zondag 5 september 2021 feestelijk onthuld door burgemeester Femke Halsema in het Nelson Mandelapark. Stadsdeel Zuidoost en de stad Amsterdam krijgt met dit kunstwerk een object van internationale allure binnen haar grenzen.

Het Nelson Mandela Gedenkteken van Mohau Modisakeng bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De gezichten zijn afgietsels van gezichten van anonieme Bijlmerbewoners, gescout na een participatieproject. De monumentale beeldengroep zelf staat op een betonnen platform met daar in opgenomen een citaat van Mandela: ”We are human through the humanity of others”.

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam is een voorbeeld van participatief opdrachtgeverschap. In een proces van ruim vier jaar zijn de bewoners van Amsterdam Zuidoost richtinggevend geweest voor het uiteindelijke resultaat. CBK Zuidoost is hierbij de begeleidende partij geweest en coördineerde in opdracht van Stadsdeel Zuidoost, de formele opdrachtgever namens de gemeente Amsterdam, de realisatie van dit Nelson Mandela Gedenkteken.

Het Stadscuratorium Amsterdam is enthousiast over deze nieuwe toevoeging aan het openbaar kunstbezit van Amsterdam. Dit adviesorgaan voor kunst op straat in Amsterdam van de Gemeente Amsterdam formuleerde over het ontwerp: “Mohau Modisakeng maakt een ontwerp voor het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandela park waarmee hij een nieuwe invulling geeft aan de traditie van Nelson Mandela Monumenten. Op de plek waar de demonstraties van Black Lives Matter plaatsvonden, wordt nu een thematisch relevant en innovatief kunstwerk gerealiseerd. Een kunstwerk dat van belang is voor het stadsdeel, voor de stad en dat internationaal inspirerend kan zijn wat betreft een nieuwe benadering van de vormgeving van standbeelden en het betrekken van de bevolking bij de totstandkoming ervan. […]

Zowel op grond van de beeldende kwaliteit, het participatief opdrachtgeverschap, de urgentie en de innovatieve benadering van het Mandela monument adviseert het Stadscuratorium om verder te gaan met realisatie van dit ontwerp”.

Aanmeldlink
Wil je bij de onthulling zijn? Aanmelden is voor deze gelegenheid verplicht in verband met de Covid-maatregelen.
Je kunt je via deze link aanmelden. Wees er snel bij, zodat je verzekerd bent van een plek. Na aanmelding zie je een link met een pdf. Klik op deze link en sla hem op op je telefoon of print hem uit.

Het Nelson Mandela Gedenkteken is gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Amsterdam onder regie van CBK Zuidoost. Deze realisatie was mogelijk mede dankzij financiële bijdrages van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, BPD Cultuurfonds, PROSUS, Rotary Club Amsterdam International, Rotary Club Amsterdam Zuidoost. Met dank aan: Galerie Ron Mandos.

Lespakket Nelson Mandela
Het Nelson Mandela Gedenkteken vormt een mooi startpunt voor het gesprek met leerlingen over de (koloniale) connectie tussen Nederland en Zuid-Afrika, apartheid, Nelson Mandela, de huidige Born Free-generatie in Zuid-Afrika, burgerschap & activisme en de betekenis van heldendom. Het lespakket is geschikt voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het pakket bestaat uit 3 lessen van ongeveer 60 minuten. Bekijk hier het lespakket.

RANDPROGRAMMERING CBK ZUIDOOST

Een publieksprogramma in samenwerking met ZAM Magazine waar we in gesprek gaan met de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng, de ontwerper van het Nelson Mandela Gedenkteken. Naar aanleiding van de film hashtag #ImagineMandela met Stephanie Duncan gaan we met elkaar in gesprek over het gedachtengoed van Nelson Mandela. En of deze ook toegepast kan worden in de 21e eeuw. We ronden deze avond af met een spoken word performance. Het programma is in het NL/EN. Dit programma wordt ook gelivestreamd en gefilmd.
Klik hier voor de livestream. (het programma begint bij 43:00 minuten!)

Datum: 26 augustus 2021
Inloop: 17:30 uur
Tijd: 18-19:15u
Locatie: CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120 1102 DR Amsterdam
Tel: 020-22 52 880

We kunnen helaas geen publiek meer toelaten. Het programma is online te volgen.

THE MAKING OF…..
Op zondag 5 september onthult burgermeester Femke Halsema het monument ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. De gemeente Amsterdam heeft destijds het ontwerp van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng aangenomen. Met dit kunstwerk krijgt stadsdeel Zuidoost een object van internationale allure binnen haar grenzen. CBK Zuidoost is de begeleidende partij en coördineerde, in opdracht van stadsdeel Zuidoost, de realisatie van het Nelson Mandela monument. Sharda Balgobind, van CBK Zuidoost, gaat met verschillende bewoners van Zuidoost in gesprek over hun geleverde bijdrage bij de totstandkoming. 
Klik hier om bij deze uitzending aanwezig te zijn.

Datum: 30 augustus 2021
Inloop: 16:30 uur
Tijd: 17-18u
Locatie: New Metropolis Zuidoost, Bijlmerplein 876, 1102 MG Amsterdam