AIR in Zuidoost#2019 / Museumnacht Amsterdam 2019

september 24, 2019 11:15 am

Zaterdag 2 november opent CBK Zuidoost de Artist-in-Residence tentoonstelling Air in Zuidoost#2019. Dit gebeurt tijdens Museumnacht Amsterdam.
De bezoeker kan een avond vol kunst, muziek, performance, workshop en een Nighttalk verwachten. Het belooft een mooie Nacht te worden!

Met onder andere:

  • Sensorial Experience Tour door Movt.Nr.10: Ososma (op Hullenbergweg 1)
  • Opening Air in Zuidoost#2019
  • Sapjes van Juiciety
  • Performance theater Angelo Ormskerk en beeldend kunstenaar Neil Fortune (binnen en buiten CBK Zuidoost)
  • Rapper Chrisjeboy
  • Beeldend ritueel met Valerie van Leersum: Surinaamse tafel

Zie hieronder ons uitgebreide programma:

19 – 20:15 uur EVENT 1: SENSORIAL EXPERIENCE TOUR MOVT.NR.10: OSOSMA (Hullenbergweg 1, Amsterdam)
Een sensorial experience tour van 45 minuten door de solo-expositie van beeldend kunstenaar Charl Landvreugd (plus een performance en Meet & Greet na de tour). Je zintuigen zullen ongetwijfeld worden geprikkeld bij deze tour. Ruik, voel, hoor en ervaar deze bijzondere expositie!

Landvreugd maakt een nieuw werk op zeer grote schaal dat is gebaseerd op de plattegrond van een Tembe (verzamelnaam voor traditioneel houtsnijwerk en schilderkunst gemaakt door Marrons in de binnenlanden van Suriname) dat tegelijkertijd de drager vormt van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar. Daarmee is Movt. Nr.10: Ososma een kunstwerk én tentoonstelling in één.

Locatie: Hullenbergweg 1 (tov Ikea Zuidoost), 5 minuten lopen vanaf Heesterveld, Oma Ietje en metrostation Bullewijk.

20:30 EVENT 2: OPENING EXPO AIR IN ZUIDOOST #2019 (Anton de Komplein 120)
CBK Zuidoost opent deze tentoonstelling met werk van (inter)nationale kunstenaars die tijdelijk in Amsterdam Zuidoost woonden en werkten en in hun werk reflecteren op dit deel van Amsterdam.

Kunstenaars: Ephrem Solomon Tegegn, Maga Berr, Hili Greenfeld, Lebohang Tlali, Valerie van Leersum, Sander Troelstra, Jimini Hignett.

Met een beeldend performance door Valerie van Leersum: tijdens deze avond kunnen bezoekers plaats nemen aan een Surinaamse tafel en hun eigen verhalen en hun meegebrachte objecten die hen verbindt met hun achtergrond en/voorouders aan de tafel toevoegen. Bezoekers kunnen deze objecten in bruikleen op de tafel leggen, maar ook briefjes schrijven en tekeningen maken dat hen verbindt met hun achtergrond. Zo vormt de Surinaamse tafel een uitnodiging voor iedereen op deze avond om aan te schuiven en te verbinden met elkaar.

 

21 uur EVENT 2: TALK MET BEELDEND KUNSTENAAR MAGA BERR OVER HAAR PROJECT: A HOUSE IN THE BIJLMER

Maga Berr is in september een creatieve workshop gestart met Bijlmerbewoners. In deze workshop konden zij verhalen en ervaringen met elkaar delen hoe het voor hen is om in de Bijlmer te wonen. Op basis van deze verhalen zijn zij aan de slag gegaan met creatieve constructies waar kunstwerken uit voortgekomen zijn die te zien zijn tijdens Museumnacht. Over het fenomeen ‘Gentrification’ in de Bijlmer.

Aansluitend een performance van rapper Chrisjeboy uit Kraaiennest die ingaat op de werken uit de workshop van Maga Berr.

 

22 uur EVENT 3: PERFORMANCE THEATERMAKER ANGELO ORMSKERK ISM BEELDEND KUNSTENAAR NEIL FORTUNE
In deze interactieve performance zal het publiek meegenomen worden op een reis door zang, dans, muziek en toneel binnen vormen van kwetsbaarheid. Deze performance kan confronterend en inspirerend werken.

De dansers binnen dit team zijn als individu opgegroeid en werkzaam geweest in Zuidoost. Zuidoost is altijd een plek geweest waar ze de ruimte kregen om zichzelf te ontwikkelen als persoon en als artiest. De performance is ontstaan door de samenwerking tussen theater en beeldende kunst. De performance zal deels buiten en binnen plaatsvinden.

 

23 uur EVENT 4: NIGHTTALK MET BEELDEND KUNSTENAAR JIMINI HIGNETT OVER THE PROSTITUTION MONOLOGUES
Een Artist Talk met beeldend kunstenaar Jimini Hignett over haar project Number 1. Tourist Attraction waar The Prostitution Monolugues deel van uitmaakt. Op 31 oktober opende haar installatie in het Amsterdam Museum. Met de installatie biedt ze een platform aan de verhalen van mensen die wereldwijd in de prostitutie belanden, en schept ruimte voor het anders denken over het thema prostitutie. In de installatie brengt zij verschillende elementen samen: een collectie toeristische souvenirs van de rosse buurt; de sculptuur Belle Revisited; een verzameling zelfportretten gemaakt door de vrouwen zelf; en haar videoreeks The Prostitution Monologues, waarin de verhalen van deze vrouwen worden verteld door acteurs die duidelijk anders zijn – in termen van geslacht of afkomst – dan de hoofdrolspeler wiens verhaal zij vertellen. Te zien in het Amsterdam Museum t/m 1 maart 2020.

23:30 tot 02 uur
Muziek DJ Joenes van Afrolosjes en Vunzige Deuntjes

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.