Barbera Wolfensberger bij opening Knights in Shining Armour

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Op donderdag 11 mei opent de langverwachte tentoonstelling Knights in Shining Armour (reappropriating the appropiated) bij CBK Zuidoost. Voorafgaand aan de feestelijke start – gehost door The Gang is Beautiful – spreekt Noraly Beyer met curator Claudio Ritfeld en Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij OCW over slavernijverleden, erfgoed, re-appropriatie, pijn, kracht, schuld en schaamte en de helende werking van beeldende kunst.

De tentoonstelling laat het werk zien van zeven (inter)nationale kunstenaars in een setting ingericht met objecten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In de werken is te zien hoe de Zwarte kunstenaars beeldtaal reclaimen en van een nieuwe betekenis voorzien. De tentoonstelling onderzoekt ook hoe humor gebruikt kan worden als een ‘armour’ tegen racisme en uitsluiting en hoe kunst kan werken als therapie voor trauma’s. Een geluidsinstallatie, met kenmerkende EMDR-audio – die wordt gebruikt bij traumatherapie – speelt op de achtergrond van de tentoonstelling.

De opening start om 18 uur met het gesprek. Om 19 uur neemt The Gang is Beautiful het over met muziek, drankjes en een mini-expo van hun eigen werk en merchandise.

Aanmelden voor de opening kan nog via deze link. De tentoonstelling is te zien vanaf 11 mei tot en met 1 juli. Tijdens de expositie worden nog een aantal publieke evenementen georganiseerd. Houd daarvoor de website en onze socials in de gaten.