Beeld Hamid el Kanbouhi voor Amsterdam Museum

Geplaatst op , in Kunst op straatTentoonstellingen

Op de binnenplaats van het Amsterdam Museum is vanaf 22 mei een bijzonder beeld te zien.  Het beeld is door kunstenaar Hamid el Kanbouhi gemaakt in opdracht van CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum. Kunstenaar Hamid El Kanbouhi wil met de bijna vier meter hoge sculptuur de complexiteit van religie weergeven. Hoe ziet religie eruit als het een mens zou zijn? Deze vraag is het uitgangspunt in dit nieuwe werk van Hamid. Het beeld wordt grotendeels van hout gemaakt, maar wordt aangevuld met symbolen en attributen van andere materialen en technieken. De attributen verwijzen niet specifiek naar één religie, maar naar een breder perspectief van religie  ‘door de jaren’ heen. Het beeld zal tot 31 augustus 2014 op de binnenplaats te zien zijn.

Kunstenaar Hamid el Kanbouhi

Hamid El Kanbouhi (Larache, Marokko, 1976) woont en werkt in Amsterdam. Hij volgde een opleiding aan de Rietveldacademie en het Sandberg Instituut en sloot in 2011 zijn residency af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hamid werkt momenteel aan het beeld in zijn geboorteplaats Larache in Marokko. Hij praat daar met de bewoners uit zijn geboortestad over godsdienst en welke beelden mensen zich daarbij voorstellen. Tekenen vormt de basis voor het werk van El Kanbouhi, of hij nu een beeld maakt of een schildering. De tekeningen hebben vaak betrekking op religie, dood en rituelen, zoals ook te zien in de huidige tentoonstelling BEZIELD: zeven kunstenaars over religie, rituelen en dood.

Samenwerking CBK Zuidoost en Amsterdam Museum

Aanleiding voor het maken van de sculptuur is de samenwerking van CBK Zuidoost met het Amsterdam Museum. Deze is in 2013 gestart en heeft als doel het culturele erfgoed van de stad Amsterdam beschikbaar te maken voor iedereen. Kanbouhi’s werk maakt tevens deel uit van De Gelovige Stad: het themajaar over religie in Amsterdam.