Coloured [projections on] skin

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Een expositie over de beeldvorming van het lichaam van kleur met actuele beeldende kunst die de koloniale witte blik afwendt en ontmantelt. Te zien van 9 september t/m 20 november.

Kunstenaars: AiRich, Marilva Berrenstein, Eugenie Boon, Sifra Coulet, Ivna Esajas, Lawil Karama, Silvia Martes, Chimira Natanna Obiefule,  Dion Rosina, Buhlebezwe Siwani.

Diana Blok, Angèle Etoundi Essamba, Carla Kranendonk, Fleur Ouwerkerk, Robert Rizzo, Carmen Schabracq, George Struikelblok, Michele Tabor, Irée Zamblé*.

De kunstenaars in deze expositie geven op een unieke manier vorm aan het menselijk lichaam en tonen wat het is om mens te zijn. Voorop staat hun artistieke uitdrukking van een gedeelde menselijkheid die verder kijkt dan de kleur van de huid. Deze expositie belicht dit dilemma van hoe de voorstelling van het lichaam zich zwart aftekent tegen de vermeende neutraliteit van de witte blik. Diens gekleurde projectie reduceert lichamen tot de oppervlakkigheid van huidskleur. De kunstwerken in deze expositie, daarentegen, verzetten zich tegen deze reductie en herstellen het lichaam van kleur naar een menselijke maat.

Coloured [projections on] skin is onderdeel van NEXT. NEXT is een meerjarig programma van CBK Zuidoost waarbij de instelling specifiek curatoren van kleur de gelegenheid geeft een eigen idee te ontwikkelen en te realiseren. Zo doen ze ervaring op en vergroten zij hun netwerk. NEXT wil zo een nieuwe generatie curatoren een plek geven en bijdragen aan de verdere diversificatie van het kunstenveld.

Over de curator: Antropoloog Lisette van den Berg is gespecialiseerd in visuele en materiële cultuur, museologie en koloniaal erfgoed. Aan de hand van de-koloniale theorie verkent zij de continuïteit en emotionele impact van het koloniale verleden op het heden.

* Kunstwerken uit de CBK collectie

RANDPROGRAMMA
Rondleiding Tentoonstelling Coloured [projections on] skin

Op donderdag 23 September 17:00 uur vindt er een rondleiding door de tentoonstelling Coloured [projections on] skin plaats met gastcurator Lisette van den Berg.

Coloured Table Talk – Black Achievement Month

Op donderdag 7 Oktober 2021 17:00 uur organiseert CBK Zuidoost een tafel gesprek naar aanleiding van de expositie Coloured [projections on] skin en in het kader van de Black Achievement Month. Aan tafel zitten curator, opiniemaker en fashion activist Janice Deul, CBK’s gastcurator en antropoloog Lisette van den Berg en curator, stadstekenaar Amsterdam, en programmeur Bijlmerparktheater Richard Kofi. Overige gesprekspartners worden later bekend gemaakt.