Tentoonstelling Free Radicals t/m 30 maart

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

In deze tentoonstelling worden Vrije Radicalen gezien als positieve elementen die bacteriën en virussen te lijf gaan. Ofwel kunstenaars die misstanden in de maatschappij aan de kaak stellen of een radicale werkwijze hebben. Ze reageren op disharmonie en onbalans in de huidige samenleving. Dat doen ze allemaal op een eigen manier, binnen hun eigen context en vanuit hun eigen achtergrond.

Kunstenaars: Tyna Adebowale (Nigeria), Raul Balai (NL), Stacey Gillian Abe (Oeganda), Jimini Hignett (UK/NL), Patricia Kaersenhout (NL), John Kamicha (Kenia), Ephrem Solomon Tegegn (Ethiopië) en Mariëlle Videler (NL).
Curatoren: Rosalie van Deursen (Urban Africans) en Renske de Jong (CBK Zuidoost)
Te zien t/m 30 maart

Vrije Radicalen is een term uit de scheikunde. Het zijn elementen die het immuunsysteem aanmaakt om bacteriën en virussen te elimineren. Normaal gesproken worden ze door het lichaam zelf verwijderd. Wanneer er te veel vrije radicalen zijn dan heeft het lichaam een probleem. Dan ontstaat er disharmonie en onbalans in het lichaam en is er grote kans dat een ziekte ontstaat.

We noemen ze Free Radicals omdat ze niet bang zijn om aan te vallen, om aannames en conventies in twijfel te trekken; omdat het innovatieve geesten zijn die stereotypen op de kop zetten. Omdat het sterke persoonlijkheden zijn die anders durven zijn, die soms zelfs hun eigen veiligheid riskeren om hun waarheid te verkondigen. Ze zijn baanbrekend, of hebben in hun kunstenaarschap een radicale werkwijze.

Bij de ene kunstenaar is dat direct duidelijk als je naar het werk kijkt en bij de ander is het meer subtiel. Vrijheid van meningsuiting is in deze tijd nog steeds niet vanzelfsprekend.

Extra activiteiten:
* Kunstcafe Free Radicals (EN)

2 februari van 15 tot 17 uur
Zaterdag 2 februari, 15 -17 uur
Inloop: 14:30u
Presentatie: Babah Tarawally (schrijver/journalist)
Kunstenaars: Tyna Adebowale, Jimi ChimiChurri, Patricia Kaersenhout, Ephrem Solomon Tegegn
Gratis entree


Een Kunstcafé met een deel van de kritische kunstenaars uit de tentoonstelling, kunstenaars die hun nek uit durven te steken, die een kritische blik hebben op de wereld om hen heen.
Master of Ceremony Babah Tarawally gaat in gesprek met de 4 kunstenaars. De kunstenaars presenteren kunstwerken waarin hun kritische blik een belangrijke rol inneemt.

– Tyna Adebowale (Nigeria, 1982)
– Jimini Hignett (UK, 1960)
– Patricia Kaersenhout (NL, 1966)
– Ephrem Solomon Tegegn (Ethiopie, 1983)

*EXTRA RONDLEIDING
Door: Rosalie van Deursen, co-curator.
Zaterdag 16 maart van 14.30 – 16.30 uur

Van Deursen gaat in op het thema van de tentoonstelling ‘Vrije Radicalen’ en de keuze van deze maatschappij kritische kunstenaars, met een focus op de hedendaagse Afrikaanse kunstenaars: Tyna Adebowale (Nigeria), Stacey Abe Gillian (Oeganda), John Kamicha (Kenia) en Ephrem Solomon Tegegn (Ethiopië).

Graag registreren per email: rosalie@urbanafricans.com