Gezocht: Junior Curator Tentoonstellingen (parttime)

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

CBK Zuidoost zoekt een Junior Curator Tentoonstellingen voor project NEXT voor gemiddeld 8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 01-03-2021

Voor 2021 is CBK Zuidoost op zoek naar uitbreiding van haar vaste team. We willen we de flexibele schil van onze organisatie vergroten en starters de gelegenheid geven werkervaring op te doen in een inspirerende context. Momenteel zijn wij per 1 april op zoek naar een:

Junior Curator Tentoonstellingen

voor uitvoering van het project NEXT, editie 2021

gemiddeld 8 uur per week

Functieomschrijving in context
Jaarlijks programmeert CBK Zuidoost vijf groepstentoonstellingen in eigen huis. Een deel van die tentoonstellingen ontstaan aan de hand van een concept van de vaste curator/ stafmedewerker tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn geëngageerd en intersectioneel van aard. Ze reflecteren op thema’s als identiteitsvormende zaken als geschiedenis en herkomst maar ook op zaken als gender, religie, seksuele oriëntatie en meer algemene sociaal maatschappelijk politieke ontwikkelingen.

De afgelopen jaren heeft CBK Zuidoost gekozen om jaarlijks één tentoonstelling te laten samenstellen door een gastcurator, meer specifiek een beginnende gastcurator van kleur. Intercultureel denken en handelen staat, van oudsher, centraal binnen het functioneren van CBK Zuidoost. We willen óók de komende jaren bijdragen aan een verdere diversificatie van het culturele ecosysteem. Het meerjarige project NEXT draagt daar aan bij.

Voor NEXT editie 2021 zoeken we een beginnende curator, bij voorkeur iemand van kleur/ met een bi-culturele achtergrond voor de realisatie van een nog nader te ontwikkelen groepstentoonstelling. Als gastcurator krijg je de gelegenheid om, in overleg met de vaste stafmedewerker, een eigen tentoonstellingsconcept te ontwikkelen binnen ons nieuwe meerjarige expositieprogramma ‘Perspectieven’. Dat concept vormt vervolgens de basis voor je vervolgwerkzaamheden. Het eindresultaat is een groepstentoonstelling van eigen signatuur, passend binnen het algemene profiel van CBK Zuidoost.

Taken

 • Conceptontwikkeling groepstententoonstelling: formuleren van een helder, inhoudelijk werkplan.
 • Projectmanagement; atelier bezoeken, procesplanning, communicatie, afstemmen derden intern en extern.
 • Financieel management; begroting opstellen en budget bewaken.
 • Met kunstenaars opbouwen en afbreken van de expositie.
 • Rondleidingen geven tijdens de expositie.
 • Activiteiten rond publieke programmering tijdens expositie ontwikkelen en begeleiden.
 • Verslagleggen van de resultaten in een eindrapportage (effecten en resultaten).

Profiel

 • Onze tijdelijke collega junior curator tentoonstellingen is bij voorkeur iemand van kleur/ heeft een bi-culturele achtergrond.
 • Je hebt recent, bij voorkeur niet langer dan drie jaar geleden, een relevante vakopleiding (hbo of wo) afgerond en je hebt al enige relevante werkervaring opgedaan.
 • Het kan ook zijn dat je recent – bij voorkeur niet langer dan drie jaar geleden – een vakopleiding als kunstenaar hebt behaald en dat je je horizon wilt verbreden door als curator aan het werk te gaan. Ook in dat geval is enige relevante werkervaring een pre.
 • Je kunt zelfstandig taken uitvoeren en bent betrouwbaar, representatief en communicatief.
 • Een verbintenis met Stadsdeel Zuidoost bijvoorbeeld omdat je er woont en/of hebt gewoond en/of werkt, is ook een pre. Bovendien past de gezochte kandidaat binnen het interculturele team van CBK Zuidoost.

Wij bieden

 • Een dynamische werkomgeving met een fijn team.
 • Een begeleidend netwerkprogramma dat je doet kennismaken en toegang geeft tot het domein van de actuele beeldende kunst; kortom, een bezoekersprogramma bij collega’s in het veld in Nederland.
 • Kansen op doorontwikkeling van je beginnende werkervaring. Dit betreft een tijdelijke functie voor gemiddeld 8 uur in de week, verspreid over een periode van 7 maanden: april – oktober 2021.
 • Wij bieden een honorarium* van € 770,98 exclusief btw per maand.

* Gelieerd aan het zzp-tarief Richtlijn Loongebouw De Zaak Nu, presentatie instellingen beeldende kunst.

Solliciteren
Voor vragen kun je per mail contact opnemen met de betrokken stafmedewerker: Renske de Jong r.dejong@cbkzuidoost.nl

Je sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 1 maart 2021 en kan gestuurd worden naar s.ubro@cbkzuidoost.nl. Deze bestaat uit een brief met motivatie en een eerste idee voor een mogelijk tentoonstellingsconcept (samen maximaal drie A4’tjes) plus een cv.

Over CBK Zuidoost
Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost) ontsluit actuele beeldende kunst voor een divers publiek en levert met haar activiteiten tegelijkertijd een bijdrage aan het bestaan van kunstenaars en de ontwikkeling van hun oeuvre.

We programmeren tentoonstellingen, geven opdrachten, realiseren een artist in residence-programma, beheren een werkplaats voor professionals en amateurs, bieden een kunstuitleencollectie aan én realiseren een waaier aan educatieve activiteiten. Als platform en maakplek voedt CBK Zuidoost bovendien de discussie over relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Ons publiek heeft vaak ook een actieve rol, als maker of adviseur of als deelnemer aan een debat.

Intercultureel handelen en publieksgericht programmeren zit in ons DNA. Onze locatie is inspiratiebron en katalysator. De Amsterdamse Bijlmermeer met een Afro-Caribische identiteit is onze voedingsbodem. Gelegen in de veelkleurige Bijlmermeer verbindt CBKZO lokale, grootstedelijke en ook internationale kunstproductie en kunstbeleving; al meer dan 33 jaar.