Kunst in het Brasapark

Geplaatst op , in Kunst op straat

Het Brasapark – gelegen op de Gaasperdammertunnel – krijgt de komende jaren steeds meer identiteit. Er komen spectaculaire sport- en spelplekken, een bloesemtuin, bijzonder meubilair, bewegwijzering vormgegeven naar idee van Studio Wesseling en … er komen kunstwerken.

CBK Zuidoost begeleidt, in opdracht van de Gemeente Amsterdam en in afstemming met het Stadscuratorium Amsterdam, sinds begin 2023 twee kleinschalige kunstopdrachten. Jamahl Richters, bij sommigen bekend van Zagwe Interior Design, maakt een kunstwerk dat aansluit bij het thema ‘sport en beweging’.  Iris Kensmil, die in 2019 Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, sluit met haar werk aan bij het thema ‘identiteit’.

Richters staat aan het begin van zijn carrière als autonome kunstenaar. Kensmil heeft daarentegen heeft al een rijk oeuvre opgebouwd. Voor beiden is het echter de eerste keer dat zij werken aan een driedimensionaal sculptuur in de openbare ruimte.

Voor de ontwikkeling van hun idee spreken zij met bewoners betrokken bij het Brasapark en wetenschappers. Deze gesprekken verdiepen hun denken over het ontwerp en leiden bovendien tot onverwachte richtingen. Zo sprak Richters met sterrenkundige Vincent Icke en Kensmil met botanist Tinde van Andel.

Nog voor de zomer is er zicht op hun ideeën die we dan naar buiten brengen. Naar verwachting krijgen de kunstwerken nog voor de winter een plek in het Brasapark.

Als het aan CBK Zuidoost ligt is dit het begin van veel meer kleinschalige kunstwerken die het zes kilometer lange park gaan verrijken.