Kunstcafé

Geplaatst op , in ActiviteitenTentoonstellingen

Op woensdag 21 juni wordt in het Kunstcafé gepraat over het terugnemen van raciale stereotyperingen. Met Jerry Afriyie, Marian Markelo, Simone Swedo, Loïs van Olst en Raul Balai. Gratis toegang, deuren open vanaf 19.30 uur, aanmelden via deze link.

Op 11 mei opende Knights in Shining Armour (reappropriating the appropriated). Er is sindsdien veel media-aandacht geweest en we verwelkomen dagelijks bezoekers die met open mond het tentoongestelde aanschouwen. Maar wat vind jij van de tentoonstelling en het provocerende voorstel van curator Claudio Ritfeld? Kom luisteren en praat mee over het opnieuw toe-eigenen van raciale stereotyperingen. 

Raul Balai gaat in gesprek met Marian Markelo (wintipriester Okomfo Nana Efua) over erfgoedobjecten en spiritualiteit, en hoe wij collectief betekenis geven aan historische objecten. 

Jerry Afriyie (dichter en medeoprichter van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP)) is niet weg te denken uit de discussie over raciale stereotyperingen en de strijd tegen institutioneel racisme. Hij is absoluut onmisbaar in dit programma en we zetten ons schrap voor zijn mening over de tentoonstelling.    

Omdat Knights in Shining Armour refereert aan EMDR-therapie, is Simone Swedo (psychotherapeut) uitgenodigd om het te hebben over reappropriatie als weerbaarheidsstrategie en alternatieve wijze voor traumaverwerking.    

Verder schuift Loïs van Olst (eindexamenstudent Reinwardt Academie) aan voor een verdieping in de wereld van problematische methodes voor het winnen van pigmenten, met name de zorgwekkende werkomstandigheden bij de oogst van de indigoplant om ultramarijnblauw te produceren.

De avond wordt gemodereerd door kunstenaar en curator Raul Balai.

Claudio Ritfeld opent de avond met een inleiding, geschreven door Karin Amatmoekrim. 

Woensdagavond 21 juni, 19:30 – 22:00 uur.

CBK Zuidoost

Anton de Komplein 120

1102 DR – Amsterdam