Kunstprojecten GGD testlocaties

Geplaatst op , in Kunst op straat

Vanaf 20 maart 2021 zijn er op de GGD testlocaties in Amsterdam Zuidoost (Anton de Komplein), Noord (Buikslotermeerplein) en Nieuw West (Sloterdijk) drie kunstprojecten te zien. Een intercultureel gezelschap van totaal vijftien kunstenaars, waaronder Abdelkader Benali,  heeft op initiatief van  GGD, CBK Zuidoost, Nieuw Dakota en Bureau Postjesweg, ontwerpen gemaakt.

Bij de GGD Amsterdam-Amstelland ontstond het idee om de hekwerken rondom de testlocaties– nu behangen met zwarte en witte doeken- door middel van een kunstopdracht kleurrijker, vriendelijker en minder steriel te maken. Tegelijkertijd was de wens om door middel van kunst de bezoekers en omwonenden te informeren over corona en bij te dragen aan het bewustzijn dat we alleen samen corona kunnen overwinnen.

Voor de realisatie van dit project trokken de kunstinstellingen CBK Zuidoost, Nieuw Dakota en Bureau Postjesweg samen op om een zelfde traject te verzorgen voor respectievelijk de teststraten in de stadsdelen Zuidoost, Noord en Nieuw West. Voor de kunstopdracht is gewerkt met kunstenaars met een diverse beeldtaal wiens werk eigenzinnig is en tegelijkertijd geschikt als drager van een boodschap en gevoel. Deze kunstenaars zijn bovendien bekend met de specifieke sociale context van de verschillende locaties en hun werk reflecteert de interculturele identiteit van ieder stadsdeel. Dit heeft geresulteerd in drie verschillende, unieke ontwerpen, elk bestaand uit een totaal presentatie van rond de 100 aaneengeschakelde doeken, waarbij iedere kunstenaar een serie heeft ontworpen vanuit hun persoonlijke ervaringen met corona in de stad.

Deelnemende kunstenaars zijn: Valerie van Leersum, Neil Fortune, Barbara Broekman, Bert Teunissen, Melanie Corre, Brian Elstak, Munir de Vries, Jesper Buursink, Dewy Elsinga (Butterfingaz), Rosa Johanna, Müge Yilmaz, Abdelkader Benali, Hamid El Kanbouhi, Marlies Rijneveld en Sarah van Sonsbeeck.

Dit project is een initiatief van GGD Amsterdam-Amstelland in samenwerking met CBK Zuidoost, Nieuw Dakota en Bureau Postjesweg.