Nelson Mandela Gedenkteken

Geplaatst op , in Kunst op straat

De gemeente Amsterdam heeft het definitieve ontwerp van het Nelson Mandela Gedenkteken* van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng aangenomen. Met dit kunstwerk krijgt Stadsdeel Zuidoost een object van internationale allure binnen haar grenzen.

Ik ben er trots op. Zeker omdat Zuidoost de plek is van inclusie en diversiteit – stadsdeelvoorzitter Zuidoost Tanja Jadnanansing


CBK Zuidoost is de begeleidende partij en coördineert in opdracht van Stadsdeel Zuidoost de realisatie van het Nelson Mandela Gedenkteken. In de zomer van 2021 zal het beeld in het Nelson Mandelapark feestelijk onthuld worden.

In juli 2019 werd het ontwerp van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng verkozen uit een drietal voorstellen. Het afgelopen jaar heeft Modisakeng zijn oorspronkelijke concept verfijnd en gedetailleerd. De begeleidende bewonerscommissie heeft recent deze definitieve versie omarmd en voorgedragen aan het Stadsdeelbestuur van Zuidoost. Het stadsdeel is, namens de Gemeente Amsterdam, de formele opdrachtgever voor dit project.

Ook het Stadscuratorium Amsterdam is enthousiast. Dit adviesorgaan voor kunst op straat in Amsterdam van de Gemeente Amsterdam formuleerde over het definitief ontwerp:
“Mohau Modisakeng maakt een ontwerp voor het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandela park waarmee hij een nieuwe invulling geeft aan de traditie van Nelson Mandela Monumenten. Op de plek waar onlangs de demonstraties van Black Lives Matter plaatsvonden, wordt nu een thematisch relevant en innovatief kunstwerk gerealiseerd. Een kunstwerk dat van belang is voor het stadsdeel, voor de stad en dat internationaal inspirerend kan zijn wat betreft een nieuwe benadering van de vormgeving van standbeelden en het betrekken van de bewoners bij de totstandkoming ervan. Zowel op grond van de beeldende kwaliteit, het participatief opdrachtgeverschap, de urgentie en de innovatieve benadering van het Mandela monument adviseert het Stadscuratorium om verder te gaan met realisatie van dit ontwerp.”

Eind 2020 wordt de beeldengroep van brons gegoten in Zuid-Afrika. In het voorjaar 2021 starten de grondwerkzaamheden op locatie in het Nelson Mandelapark en komt de sculptuur per boot naar Nederland.    

* Het Nelson Mandela Gedenkteken van Mohau Modisakeng bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De gezichten die samen het beeld vormen zijn afgietsels van gezichten van anonieme Bijlmerbewoners, ‘gevonden’ na een participatieproject. De beeldengroep zelf staat op een betonnen platform met daarin opgenomen een citaat van Mandela: ‘”We are human through the humanity of others”.
 
Mandela heeft de strijd tegen Apartheid gewonnen met de inzet van velen. Modisakeng wil met zijn werk tonen dat Mandela het gezicht is van vele gezichten. Oók van mensen in Amsterdam Zuidoost. Het strijden voor zelfbeschikking was een drijvende kracht in het handelen van Mandela. Trots zijn op je afkomst en op wie je bent waren voor hem belangrijk. Deze aspecten worden gereflecteerd in het kunstwerk dat het gebruik maakt van ‘portretten’ van Bijlmerbewoners. Het kunstwerk biedt daarmee een zekere vorm van representatie; een element dat de strijd naar zelfbeschikking ondersteunt.

Ontwerp Mohau Modisakeng