Nieuwe Buurman op Heesterveld

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Lard Buurman is inmiddels een bekend gezicht in Amsterdam Zuidoost. De kunstenaar was al meerdere malen artist in residence bij CBK Zuidoost, als onderdeel van het Bijlm-AIR-programma. En dit jaar is hij zelfs twee keer, in maart en in mei, te gast in de atelierwoning op Heesterveld. Buurman werpt zich op een ambitieus project: een film over de stedelijke ontwikkeling in Amsterdam Zuidoost.

Al eerder had Buurman een idee voor een film in Amsterdam Zuidoost, maar die zou over het snel veranderende uitzicht gaan. Omdat hij zich in de afgelopen jaren meer is gaan toeleggen op de stedelijke ontwikkeling (hij maakte werk in Afrika en China) is besloot hij daar ook de focus op te plaatsen voor zijn project in Zuidoost. ‘’Ik vind het interessant om te kijken naar een ontwikkeling waar zo veel kanten en belangen aan zitten. De politiek, de ontwikkelaars en ondernemers maar vooral ook de bewoners. Het is mijn plan om over een periode van jaren een film te maken over de stedelijke ontwikkeling hier, zodat ik die ontwikkeling ook echt fysiek kan meemaken.”

Dit jaar richt Buurman zich op H-midden, een plek die al langere tijd op de ontwikkelagenda staat. “Maar dit jaar gaat er echt iets gebeuren. De parkeergarage Hakfort echt verdwijnen, net als de kleine ondernemers die in de plint zitten daar. Met een aantal van hen heb ik contact, zoals het Nigeriaanse restaurant Obalade. Dat zit al vanaf 2005 in de Bijlmer; eerst op een andere plek waar ze plaats moesten maken voor ontwikkeling – na de verhuizing betaalden ze het dubbele aan huur. Als ze nu ergens anders heen moeten, gaan ze waarschijnlijk vier keer zo veel betalen. Dat betekent het einde van het restaurant zoals het nu is.”

Buurman praat niet alleen met de gebruikers en bewoners, maar ook met projectmanagers en de gemeente, zonder oordeel. “Ik heb een fascinatie voor stedelijke ontwikkeling. Ik wil gewoon heel graag weten hoe het werkt en wat de consequenties zijn, en dat vervolgens laten zien. Dit soort ontwikkelingen zijn op zo veel plaatsen bezig in de Bijlmer. Aan het einde van dit jaar wil ik, in de expositie AIR in Zuidoost, een tussenstand laten zien. Met misschien een film en ander beeldmateriaal. Het is wel echt heel leuk en inspirerend om hier weer te zijn.”